Ministrai paprašė pirmininkaujančio Liuksemburgo per ateinančias dvi savaites organizuoti specialų teisingumo ir vidaus reikalų ministrų susitikimą, kad būtų rasti konkretūs žingsniai dėl šios krizės, sakoma minėtų trijų valstybių vidaus reikalų ministrų bendrame pareiškime.

Toks raginimas buvo paskelbtas po to, kai Vokietijos ministras Thomas de Maiziere‘as, jo kolegė iš Britanijos Theresa May ir Prancūzijos atstovas Bernard‘as Cazeneuve‘as šeštadienį kalbėjosi susitikimo Paryžiuje dėl transporto saugumo užkulisiuose.

Jie „pabrėžė būtinybę nedelsiant imtis veiksmų sprendžiant iššūkį dėl migrantų antplūdžio“.

Jie taip pat paragino Italijoje ir Graikijoje skubiai įsteigti priėmimo centrus, kad būtų galima registruoti naujai atvykstančius žmones, ir sudaryti Europos Sąjungos bendrą „saugių kilmės šalių“ sąrašą.

Vokietija, kuri šiemet, kaip tikimasi, priims 800 tūkst. prieglobsčio prašytojų, siekė tokio sąrašo ir teigė, kad juo būtų atlaisvinti resursai padėti tiems, kas bėga nuo karo ir persekiojimų.

Per pirmuosius septynis šių metų mėnesius Europos Sąjungos sienas pasiekiančių migrantų skaičius pasiekė beveik 340 tūkstančius.

2014 metais tuo pačiu periodu jų buvo 123 500, nurodo bloko pasienio agentūra „Frontex“.

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas teigia, kad nuo karo ir persekiojimų bėgantiems migrantams turi būti leista patekti į Prancūziją.

„Kiekvienas prašymas dėl prieglobsčio turi būti sparčiai išnagrinėtas“, – sakė jis valdančiosios Socialistų partijos nariams, susirinkusiems rytiniame La Rošelio mieste.

Migrantai, kurie „bėga nuo karo, persekiojimo, kankinimų ir persekiojimo turi būti šiltai sutinkami“, – pridūrė vyriausybės vadovas.

M. Vallsas taip pat sakė, jog reikia laikytis taisyklės, kad su migrantais turi būti elgiamasi „kilniai“.