Netrukus paaiškėjo, kad jį ne kartą rodė per vietos televizijos žinias ir kaltino pasauliui rodant toli gražu ne idealistinį Rusijos paveikslą. Štai ką apie patirtį Sibire papasakojo pats S. Rosenbergas.

Virš Obės upės pakibus ryto saulei, pradeda pirmyn atgal kursuoti traukiniai – Sibiro aušros traukiniai vaiduokliai. Netrukus rožinės ir oranžinės spalvų danguje įsitvirtina auksinis Saulės skritulys, ir Obės upę užlieja vaiski šviesa.

Nepaisant to, spaudžia šaltukas. Nuo upės pučiantis vėjas gelia iki kaulų. Kas gali būti atšiauriau už žiemą Sibire? Štai ką jums pasakysiu – šaltas sutikimas, kurio netrukus sulauksime Novosibirske.

Išėjome į gatvę parengti reportažo apie Rusijos ekonomiką. Staiga išgirstu balsą.

„Aš iš Novosibirsko televizijos – jūs iš BBC?“ – klausia.

Pasirodo mums iš paskos visą laiką sekė prokremliškos televizijos žurnalistas – jo operatorius jau mane filmavo.

„Novosibirsko žurnalistų bendruomenė norėtų žinoti, ko jums čia reikia? Kokį čia filmą kuriate?“ – toliau atakuoja mane klausimais. Netrukus sužinau, kad neseniai BBC parodyta laida „Panorama“ apie įtariamą Kremliaus korupcijos skandalą „tebuvo melų rinkinys ir... provokacija“.

„Ar ir jūs čia kuriate tokį filmą?“ – nepaliauja tardęs.

Žurnalistui, kaip paaiškėja, vardu Aleksandras, papasakoju, kad rengiame reportažą apie gyvenimą už Maskvos ribų. „Nejaugi tai problema?“, – perklausiu.

„Tikrai taip. Sakau tai spręsdamas pagal tai, kokias laidas kuria BBC“, – atsako jis.

Tą vakarą viešbutyje tarsi nujausdamas kažką negero įsijungiu televizorių – juk labai įdomu, kokias programas kuria Sibiro televizija. Vertinant pagal televizijos programą, išmonės ir fantazijos jiems netrūksta. Svarbiausia naujiena – „BBC Novosibirske“.

Tiesą sakant, tai daugiau pasaka, o ne faktas. Balsas už kadro mus pristato, aišku, klaidingai – esą esame ta pati BBC komanda, sukūrusi skandalingąją „Panoramą“ apie Kremlių.

„Dabar jie vykdo naują užduotį, gautą tiesiai iš BBC būstinės!“ – teigia žurnalistas tokiu balsu, tarsi šis reportažas būtų mažų mažiausiai kažkoks trileris apie šnipus. Pasakoja, kad filmuojame dalykus, kurių iš tikrųjų nefilmuojame. Galiausiai nuskamba pranešimas: „Įsijunkite mus rytoj ir sužinosite, apie ką iš tikrųjų kuria reportažą BBC“.

Kitą rytą vykome į vieną verslo centrą, kur turėjome pakalbinti vienos vietos interneto bendrovės vadovą apie recesiją Rusijoje. Atspėkite, kas pasirodė tarsi jaunas mėnulis – nekviesti? Taip, tai Aleksandras, jo operatorius ir jų nesibaigiantys klausimai.

„Norime sužinoti, kokį reportažą čia apie Rusiją jūs kuriate?“ – klausimas kartojasi.

Šią akimirką galutinai įsitikinome, kad mus seka. Nepraleidžiu progos Aleksandrui užsiminti, kad tai siaubingai keista – esame sekami.

„Aš jūsų neseku. Tiesiog mane telefonu informuoja apie jūsų buvimo vietą“, – atsako.

Pareiškiu Aleksandrui, kad tikrai nėra labai mandagu brautis į kažkieno biurą.

„Mes juk darome tokį patį darbą. Jūs rengiate reportažą apie Rusiją – aš darau tą patį“, – atsikalbinėja rusas.

Pagaliau paliečiame Rusijos ekonomikos krizės temą. „Taip, bet juk dabar ekonominių problemų turi visi, ar ne? Problemų turi ir Jungtinė Karalystė, ir Amerika...“ – nenusileidžia Rusijos žurnalistas.

„Jūs teisus, bet Rusijos ekonomika – žymiai daugiau nei Jungtinės Karalystės – yra priklausoma nuo energijos eksporto, todėl, visame pasaulyje pingant naftai, Rusija kaip reikiant kenčia“, – bandau kliautis racionaliais argumentais.

Tą patį vakarą vėl įsijungiau naujienų laidą. Nieko keisto, kad reportaže (taip, jis vėl buvo apie mus) mano pateiktas teiginys dėl Rusijos priklausomybės nuo energijos eksporto taip ir nenuskambėjo.

Aleksandras savo reportaže su neslepiamu sarkazmu aiškina, kad „BBC kuo puikiausiai žino, kaip parodyti „gerąją Rusijos pusę“ ir apkaltina mūsų komandą filmuojant „turgus, autobusų stoteles ir privačius namus“.

„Galbūt mūsų mieste ir nemažai purvo, bet jo netrūksta ir Vakaruose“, – reportaže pasakoja Aleksandras. Keistai bandydamas įrodyti šio savo teiginio pagrįstumą, jis rodo kelias nušiurusių namų Esekso pakrantės Džeiviko mieste nuotraukas – oficialiai tai labiausiai nuskurdęs rajonas visoje Anglijoje. „Be jokios abejonės BBC niekada to neparodys“, – tvirtina Rusijos žurnalistas.

Toks šaltas susitikimas manęs tarsi ir nestebina. Rusijos ir Vakarų santykiai blogi kaip niekad, prokremliška žiniasklaida Vakarų šmeižimui negaili nei laiko, nei lėšų. Rusijos valdžios pareigūnai taip pat dažnai skundžiasi, kad Vakarų žiniasklaidoje pastaruoju metu pastebimai padaugėjo prieš Rusiją nukreiptos retorikos.

Man nuoširdžiai labai įdomu, kiek ši žinutė veiksminga pačioje Rusijoje. Kitą dieną Lenino aikštėje pakalbinau kelis pensininkus, protestuojančius prieš šalies vykdomą ekonomikos politiką.

„Ei, aš vakar vakare jus mačiau per žinias. Jūs tas britų žurnalistas, ar ne? Jūs blogas žmogus!“ –nė iš šio, nė iš to man tiesiai į akis išrėkia garbaus amžiaus rusė.

„Ar tikite viskuo, ką matote prokremliškuose televizijos kanaluose? Juk išėjote į gatvę kritikuoti savo valdžios, tad kodėl taip šventai tikite, kad BBC yra blogis?“, – klausiu pensininkės.

„Na, mes turime teisę kritikuoti savo valdžią, bet jeigu jums pradėtume apie ją skųstis, tai būtų labai nepatriotiška“, – atšovė garbaus amžiaus rusė.