23 metų Umarą Farouką Abdulmutallabą, kuris penktadienį iš Amsterdamo skridusiame "Northwest Airlines" lėktuve, šiam rengiantis tūpti Detroite, bandė susprogdinti sprogstamąjį užtaisą, sulaikė kiti keleiviai ir įgulos nariai.

Nors dar reikia patvirtinti jo ryšius su ekstremistų grupuotėmis, tokiomis kaip "al Qaeda", U.F.Abdulmutallabo tėvas Umaru Mutallabas taip nerimavo dėl sūnaus religinio ekstremizmo, kad lapkričio mėnesį susisiekė su JAV ambasada Abudžoje ir išreiškė savo susirūpinimą, sakė vienas JAV pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Pasak pareigūno, U.F.Abdulmutallabas buvo įtrauktas į ilgą galimų teroristų sąrašą, bet nebuvo tarp tų, kuriems privaloma atlikti antrinį patikrinimą, ar tų, kuriems draudžiama skristi lėktuvu.

U.Mutallabas, kuris yra musulmonas, AFP sakė, kad šeštadienį iš gimtojo Funtujos miesto šiaurinėje Kacinos valstijoje išvyko į Abudžą susitikti su saugumo agentūrų atstovais ir aptarti savo sūnaus veiklos. U.F.Abdulmutallabas yra jauniausias iš jo 16 vaikų.

"Sulaukiu skambučių iš viso pasaulio apie mano vaiką, kuris buvo areštuotas dėl įtariamo bandymo susprogdinti lėktuvą", - sakė U.Mutallabas.

"Esu tikrai sunerimęs. Šiuo metu, kol neatsigausiu, nenorėčiau nieko sakyti. Mane iškvietė Nigerijos saugumas, ir aš vykstu į Abudžą", - pridūrė jis.

Nigerijos laikraštis "This Day" rašė, jog tėvas stebėjosi tuo, kad jo sūnui buvo išduota JAV viza, nors jis buvo pranešęs JAV pareigūnams apie savo susirūpinimą.

Olandų pareigūnai patvirtino, kad įtariamasis atskrido iš Nigerijos į Amsterdamą, o tada su galiojančia JAV viza išskrido į Detroitą, ir kad JAV pareigūnai pagal standartines procedūras patikrino keleivių sąrašą ir leido lėktuvui išskristi.

Nigerijos pareigūnai šeštadienį sakė, kad jis po įprasto oro uostuose patikrinimo įsėdo į KLM lėktuvą, išskridusį iš Lagoso.

Įtariamojo tėvas, 70 metų verslininkas, anksčiau vadovavo dviem didžiausiems šalies bankams - "United Bank for Africa" ir "First Bank of Nigeria".

"First Bank" pirmininku U.Mutallabas buvo iki pat praėjusios savaitės, kai išėjo į pensiją. Šio banko taryboje jis iš viso dirbo 13 metų.

U.Mutallabas taip pat yra įsteigęs - 2003 metais - pirmąjį Nigerijoje islamišką banką, "Jaiz International Bank".

Nigerijos žiniasklaidos pranešimuose kalbama apie jauną įtariamąjį, kuris radikalu tapo dėl religinio ekstremizmo ir kuris savo pažiūras dėstydavo kitiems moksleiviams.

"This Day" rašė, jog U.F.Abdulmutallabas lankė britų tarptautinę vidurinę mokyklą Lomėje Toge, kur garsėjo tuo, kad nuolat kalbėdavo kitiems mokiniams apie islamą. Jis esą buvo pramintas "Alfa" - taip vietos gyventojai vadina musulmonų teologus.

Michaelas Rimmeris, kuris mokykloje U.F.Abdulmutallabui dėstė istoriją, BBC sakė, kad šis jo buvęs mokinys reikšdavo paramą Talibano režimui, kuris iki 2001 metų valdė Afganistaną.

M.Rimmeris sakė, jog prieš amerikiečių invaziją į Afganistaną tais metais U.F.Abdulmutallabas "aiškindavo, kad Talibanas yra geras, o visi kiti musulmonų vaikai toje mokykloje manė, kad (talibai) yra psichų šutvė".

Vis dėlto M.Rimmeris U.F.Abdulmutallabą pavadino "kiekvieno mokytojo svajone" ir sakė, kad jis "labai troško žinių, (buvo) entuziastingas, labai gabus, labai mandagus"."This Day" priduria, jog vėliau U.F.Abdulmutallabas gyveno Egipte ir Dubajuje ir jog giminaičiams jis buvo pareiškęs, kad nutraukia visus ryšius su šeima.

Londonas jau įgijo ekstremizmo židinio reputaciją. Čia gyveno ir Richardas Reidas, kuris batuose paslėptais sprogmenimis bandė susprogdinti 2001 metų gruodį iš Paryžiaus į Majamį skridusį amerikiečių lėktuvą.

Britanijoje pareigūnai atliko kratas

Britų policija sekmadienį atliko kratas keliuose Londono namuose, kur ieškojo sąsajų su Didžiojoje Britanijoje išsilavinimą įgijusiu nigeriečiu, kaltinamu bandžius susprogdinti JAV lėktuvą.

Viena krata buvo atlikta prabangiame bute, kur, kaip pranešama, yra gyvenęs įtariamasis.

Žvalgybininkams savo ruožtu ieškant galimo sąmokslo požymių, ministras pirmininkas Gordonas Brownas sakė, kad Didžioji Britanija šioje byloje glaudžiai bendradarbiauja su Jungtinėmis Valstijomis.

Pasirodžius pranešimams, kad 23 metų U.F.Abdulmutallabas studijavo Britanijos sostinėje, Londono universitetinis koledžas (UCL) patvirtino, kad žmogus tokiu vardu 2005-2008 metais čia studijavo mechaninę inžineriją. Tačiau UCL negalėjo patvirtinti, kad tai tikrai tas pats asmuo, kuris dabar yra apkaltintas bandymu penktadienį susprogdinti iš Amsterdamo į Detroitą skridusį "Northwest Airlines" lėktuvą.

Tačiau šaltiniai vyriausybėje patvirtino laikraščio "The Sunday Times" pranešimą, kad U.F.Abdulmutallabas šių metų gegužę bandė grįžti į Britaniją pusmečio kursams ir kad tam negavo vizos.

Po U.F.Abdulmutallabo arešto britų vidaus žvalgybos agentūra MI5 ėmė tikrinti savo įrašus ir ieškoti galimos veiklos požymių.

Pasak policijos, kratos tęsėsi per naktį, o viena jų buvo atlikta prabangiame bute Merilebouno rajone, kur, kaip manoma, yra gyvenęs U.F.Abdulmutallabas. Dalis gatvės buvo atitverta.

Merilebounas yra netoli UCL, kur 22 metų Fabrizio Cavallo Marincola  pasakojo studijavęs drauge su U.F.Abdulmutallabu.

F.C.Marincola laikraščiui "The Independent" sakė, kad įtariamasis nerodė jokių ekstremizmo požymių, nors buvo "labai religingas" ir nelabai bendraudavo su kitais.

Nėra didesnio sąmokslo požymių

JAV aukščiausio rango saugumo pareigūnė sekmadienį sakė, jog nėra jokių požymių, kad nigerietis, per Kalėdas bandęs susprogdinti į Detroitą skridusį lėktuvą, veikė pagal didesnį sąmokslą.

"Šiuo metu neturime jokių požymių, kad tai kokio nors didesnio (sąmokslo) dalis, bet akivaizdu, kad tyrimas tęsiasi", - CNN sakė JAV teritorinio saugumo sekretorė Janet Napolitano, kalbėdama apie nesėkmingą nigeriečio Umaro Farouko Abdulmutallabo bandymą susprogdinti JAV bendrovės "Northwest Airlines" lėktuvą.

"Tai tiesiogine prasme buvo vienas individas iš tūkstančių, kurie skraido, ir tūkstančių per metus (įvykstančių) skrydžių. Ir jis buvo sustabdytas prieš tai, kai buvo galima padaryti kokią nors žalą", - sakė sekretorė.

J.Napolitano taip pat gyrė tai, kaip "veiksmingai" reagavo pasaulinis aviacijos sektorius.

Nigerietį dar anksti sieti su "al Qaeda"

JAV teritorinio saugumo sekretorė J. Napolitano perspėjo sekmadienį, jog būtų "netinkama spėlioti", kad nigerietis, apkaltintas per Kalėdas bandęs susprogdinti į Detroitą skridusį lėktuvą, gali būti susijęs su "al Qaeda".

"Dabar tai yra vykstančio baudžiamojo proceso tyrimo dalis, ir aš manau, kad būtų netinkama spėlioti, ar jis turėjo tokių ryšių, ar ne", - CNN sakė J.Napolitano, kalbėdama apie nesėkmingą nigeriečio Umaro Farouko Abdulmutallabo bandymą susprogdinti JAV bendrovės "Northwest Airlines" lėktuvą.

Vienas įtakingas JAV politikas šeštadienį nurodė, kad Nigerijos pilietis, kuris yra įtariamas mėginęs susprogdinti į Detroitą Mičigane skridusį keleivinį lainerį, galėjo palaikyti ryšius su vienu radikalių pažiūrų Jemeno dvasininku.

Vyriausiasis respublikonų atstovas JAV Kongreso žvalgybos komitete Peteris Hoekstra, išrinktas Mičigano valstijoje, nurodė naujienų agentūrai AFP, kad įtariamasis užpuolikas galėjo turėti ryšių su Jungtinėse Valstijose gimusiu imamu Anwaru al Aulaqi, kuris pastaruoju metu gyveno Jemene.

Manoma, kad A.al Aulaqi yra svarbus tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" agentų verbuotojas. Taip pat žinoma, kad jis elektroniniu paštu susirašinėjo su buvusiu JAV armijos psichiatru Nidalu Hasanu, kuris įtariamas praeitą mėnesį nušovęs 13 žmonių vienoje Teksaso karinėje bazėje.

"Jis (Abdulmutallabas) galėjo palaikyti ryšius su amerikiečiu imamu al Aulaqi, - P.Hoekstra sakė po penktadienį surengto išpuolio. - Esama pranešimų, kad jis palaikė ryšį ir neseniai lankėsi Jemene. Mums teks iškelti klausimą, ar tas Jemeno imamas yra pakankamai įtakingas, kad surastų žmonių, kurie vėl atakuotų Jungtines Valstijas".

JAV žiniasklaida, remdamasi vienu federaliniu saugumo aplinkraščiu, pranešė, jog tas vyras sakė tyrėjams, kad sprogstamąjį užtaisą ir jo naudojimo instrukcijas gavo Jemene.

Baltieji rūmai atsisakė komentuoti pranešimus, kad A.al Aulaqi galėjo žūti per ketvirtadienį paryčiais Jemeno oro pajėgų surengtą smūgį viename nuošaliame kalnų regione.

Pasak Jemeno saugumo šaltinių, per tą reidą žuvo keli svarbūs "al Qaeda" nariai.