Lygiai prieš metus beveik 50 tūkst. išėjo į Minsko gatves, kai A.Lukašenka buvo paskelbtas laimėjęs rinkimus, kurie, kaip įtariamą, buvo masiškai klastojami ir per kuriuos devyni varžovai surinko mažiau nei 3 proc. balsų.

Tąsyk Baltarusijos milicija suėmė per 700 žmonių ir pasiuntė už grotų šešis pralaimėjusius kandidatus, o šios represijos pakirto visas Vakarų pastangas pagerinti ryšius su izoliuotos postkomunistinės šalies režimu.

Buvęs užsienio reikalų viceministras Andrejus Sanikovas buvo nuteistas kelėti penkerius, o senas A.Lukašenkos priešininkas Nikolajus Statkevičius - šešerius metus.

Dviem kitiems buvusiems kandidatams buvo skirtos lygtinės laisvės atėmimo bausmės, kurios užkirto kelią jiems dalyvauti politikoje.

"Praeiti metai pamokė, kad žmonėms nėra ko tikėtis iš vyriausybės jokių teigiamų pokyčių, - duodama interviu sakė A.Sanikovo žmona ir iškili žurnalistė Irina Chalip. - Mūsų gerovės iliuzijos buvo sudaužytos. Mūsų vyriausybė mums mirusi."

I.Chalip sakė, jog buvo iškviesta į pirmadienio vakarą vyksiančią apklausą be jokių paaiškinimų, akivaizdžiai siekiant neleisti jai dalyvauti renginiuose, kuriuose bus prisimenamas susidorojimas, daugelio nuomone, geriausiai atspindintis jau 17 metų trunkantį A.Lukašenkos valdymą.

Policija pirmadienį sulaikė kelis žurnalistus, tarp jų vieną naujienų agentūros AFP fotografą, kurie stebėjo Ukrainos feminisčių organizacijos FEMEN aktyvisčių protestą Minske.

Trys FEMEN narės sugebėjo pasprukti po to, kai jos apnuogino savo krūtines prie Valstybės saugumo komiteto (KGB) pastato, tačiau milicija konfiskavo sulaikytų žurnalistų vaizdo kameras ir fotoaparatus, o reporterius išsivežė apklausti.

Keli opozicijos šalininkai sakė nepaklusiantys milicijos draudimui ir uždegsiantys žvakeles aikštėje prie prezidentūros 19 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku.