B. Obama ir V. Putinas, kurių ankstesnius susitikimus lydėjo abejingumą demonstravusi kūno kalba, paspaudė vienas kitam rankas ir apsikeitė frazėmis, kurių reporteriai negirdėjo, o paskui drauge su kitais pozavo bendrai Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo nuotraukai.

Tas formalumas atrodė nuoširdus, nors ir trumpas. B.Obama dukart patapšnojo per ranką V. Putinui, o Rusijos lyderis linktelėjo pritardamas ir tada užėmė savo vietą nuotraukai.

B. Obama ir V. Putinas pralaužė ledą šešių sekundžių susitikimu

Tai pirmas jų susitikimas nuo rugsėjo pabaigos, kai Rusija pradėjo savo bombardavimus Sirijoje – kaip skelbia Maskva, prieš „Islamo valstybę“ (IS). Vakarai įtaria, kad šia kampanija siekiama paremti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

JAV ir Rusijos pareigūnai sako, kad abu lyderiai gali surengti neformalias derybas viršūnių susitikimo, kuris vyksta Turkijos kurorte Antalijoje, užkulisiuose, tačiau oficialiai nieko jų darbotvarkėse nenumatyta.

JAV ir Rusijos santykiai šiuo metu yra blogiausi laikotarpiu po Šaltojo karo, ypač – dėl konfliktų Ukrainoje ir Sirijoje.

Rusija savo antskrydžių kampaniją Sirijoje pradėjo iškart po V.Putino praėjusio susitikimo su B. Obama Niujorke rugsėjo mėnesį.

Šalta atmosfera per ankstesnius V.Putino susitikimus su B. Obama ėmė simbolizuoti Rusijos ir JAV santykių suprastėjimą. Rusijos lyderis sėdėjo susmukęs savo kėdėje, o JAV prezidentas atrodė besijaučiantis labai nejaukiai.

2013 metais B. Obama buvo pajuokavo, kad V.Putinas atrodo kaip „tas nuobodžiaujantis moksleivis klasės gale“.

B. Obama ir V. Putinas surengė neformalų susitikimą

JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį susėdo neformalioms deryboms prie kavos staliuko, tiesiogiai parodė Turkijos valstybinė televizija.

Lyderiai sėdėjo priešingose mažo, žemo staliuko pusėse, drauge su vertėju ir dar vienu pareigūnu.

Prezidentai buvo pasilenkę į priekį ir gestikuliavo vykstant gyvai diskusijai, kuri buvo surengta Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Turkijos Antalijos kurorte užkulisiuose.

D. Cameronas Rusijai: liaukitės Sirijoje bombardavę nuosaikią opoziciją

Tuo tarpu G20 viršūnių susitikime Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas teigia, kad Rusija privalo liautis bombardavusi nuosakiąsias Sirijos pajėgas ir visą dėmesį sutelkti kovai su „Islamo valstybe“, skelbia „The Guardian“.

Premjero teigimu, išpuoliai Paryžiuje dar kartą įrodo, kad Jungtinės Karalystės saugumas kaip niekada anksčiau priklauso nuo to, ar „Islamo valstybė“ bus sunaikinta.

D. Cameronas

„Dabar kaip niekada aišku, kad mūsų saugumas ir apsauga priklauso nuo to, ar sėkmingai sunaikinsime „Islamo valstybę“ – tiek Sirijoje, tiek Irake. Irake jau atliekame labai svarbų vaidmenį. Kiti imasi veiksmų Sirijoje, kam mes pritariame ir padedame. Svarbiausia tai, kad saugūs tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Prancūzijoje, ar kur kitur Europoje būsime tik tada, kai šis mirties kultas bus sunaikintas visiems laikams“, – kalbėjo D. Cameronas.

„Taip, su rusais turime skirtumų ir nesutarimų. Ir ne vien dėl to, kad jie taip stengiasi pakenkti su „Islamo valstybe“ nieko bendro neturinčiai opozicijai, žmonėms, kurie iš tikrųjų lems Sirijos ateitį. Štai ką noriu pasakyti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui: žiūrėkite, mes sutariame dėl vieno – jeigu sunaikinsime „Islamo valstybę“, saugiau jausis tiek Rusija, tiek Jungtinė Karalystė. Štai kam turėtume skirti visą dėmesį“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės premjeras.