Tai buvo paskelbta kitą dieną po to, kai Turkija trims mėnesiams įvedė nepaprastąją padėtį po praėjusios savaitės nesėkmingo bandymo įvykdyti perversmą, dėl kurio jau buvo areštuota ar atleista maždaug 50 tūkst. žmonių.

„Mes nerimaujame, kad Turkijoje dabar vystosi vis autoritariškesni bruožai. Todėl iškvietėme ambasadorių paaiškinti, kuria kryptimi evoliucionuos Turkija“, – visuomeniniam transliuotojui Ö1 sakė užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas.

„Tai, ką matėme pastarosiomis dienomis, daugeliu atžvilgių buvo nepriimtina: tūkstančių valstybės tarnautojų atleidimas, didžiulis kišimasis į teisingumo sistemą, daugelio pareigūnų areštai, – sakė jis. – Bandymą įvykdyti perversmą reikia pasmerkti, bet tai nėra laisva licencija tokiems veiksmams.“

S. Kurzas taip pat pasmerkė didelius režimą remiančių turkų mitingus, kurie praėjusį savaitgalį vyko Vienoje.

Tūkstančiai demonstrantų iš Austrijos 300 tūkst. turkų bendruomenės žygiavo per sostinę mojuodami vėliavomis ir skanduodami Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą palaikančius šūkius.

Vienu metu įtampa padidėjo ir buvo nusiaubtas kurdų restoranas.

Austrų užsienio reikalų ministras pridūrė, kad Europos Sąjungai (ES) reikia taikyti finansinį ir žodinį spaudimą Turkijai.

„Mums, kaip Europai, reikia laikytis savo vertybių, ypač – šiais vis didesnio netikrumo laikais. Mes negalime nusigręžti, kai Turkijoje vyksta nenormali plėtotė“, – sakė jis.