Tačiau daug nuo pedofilijos nukentėjusių žmonių kritikavo G. Pello liudijimą, kaip ne iki galo nuoširdų. Jie nesuprato kardinolo pareiškimo, esą aštuntajame dešimtmetyje jo paties, tuomet dar – paprasto kunigo, asmeniškai nesudomino kalbos apie pedofiliją.

„Aš čia ne tam, kad ginčiau tai, kas neapginama“, – tokiais žodžiais liudyti Australijos teisėsaugai pradėjo kardinolas G. Pellas – aukščiausias Australijos katalikų hierarchas, šiuo metu Vatikane einantis finansų reikalų vadovo pareigas.

Į jas popiežius Pranciškus G. Pellą paskyrė užtikrinti skaidrumą po finansų skandalų, bet skaidrumo užduotis G. Pellui teko ir pedofilijos skandaluose. Nors jam nėra iškelta jokių kaltinimų, kardinolas ėjo Sidnėjaus ir Melburno arkivyskupo pareigas.

Jis pripažino, kad Australijos katalikų bažnyčia padarė daugybę klaidų besitvarkydama su kunigų pedofilų skandalais tarp šeštojo ir aštuntojo dešimtmečio.

Minėtu laikotarpiu G. Pellas neužėmė aukštų pareigų, bet patarinėjo tuometiniam Balarato vyskupui ir vienu metu Balarate gyveno su kunigu Geraldu Ridsdale‘u, kurį teisėsauga vėliau nuteisė kalėti už daugiau nei šimtą seksualinių nusikaltimų vaikams.

G. Pellas kritikavo vyskupą dėl G. Ridsdale‘o dangstymo perkėlinėjant jį iš vienos parapijos į kitą, apie pedofiliją esą pats nežinojo, o suprato tik tiek, kad G. Ridsdale‘as kelia problemų.

„Negalėčiau pasakyti, kad žinojau kažką, ką esą visi žinojo. Aš girdėjau, kad kai kurie žmonės žinojo, bet negalėjau suprasti, ar žinojo visi. Tai buvo liūdna istorija, kuri manęs per daug nesudomino“, – sakė G. Pellas.

Daug nuo pedofilijos nukentėjusių australų klausyti liudijimo atvyko į pačią Romą, nes dėl silpnos sveikatos Belas Australijos teisėsaugai liudijo vaizdo tiltu. Ir būtent G. Pello žodžiai apie nesudominusią liūdną istoriją papiktino nukentėjusiuosius, ypač minėto kunigo G. Ridsdalo sūnėną – irgi nukentėjusį nuo jo nusikaltimų

„Mes juk svarstome apie miestų ir miestelių moralinius lyderius. Neįtikėtina, kad jie neturėjo noro domėtis tokiais nusikaltimais. Iš to, ką girdėjau, suprantu, kad Katalikų bažnyčios vidaus struktūroje pilna melo ir apgaulės. O ką jau kalbėti apie ryšius su kitomis institucijomis... Mano supratimu, šis liudijimas atskleidė būtent tai“, – sako vienas iš nukentėjusių nuo pedofilijos nusikaltimų Davidas Ridsdale‘as.

Australija prieš ketverius metus įkūrė specialią komisiją pedofilijos skandalams tirti – ne tik Katalikų bažnyčioje, bet ir Australijos vaikų namuose ar mokyklose.

G. Ridsdale‘as pirmą kartą buvo nuteistas 1994 metais, o vėliau, tyrėjams besigilinant į nusikaltimų mastą, dar kelis kartus.

Pirmadienį prasidėjęs ir trečiadienį dar besitęsiantis G. Pello liudijimas Australijos komisijoje sutapo su Tomo McCarthy filmo „Sensacija“ („Spotlight“, – angl.) triumfu Oskarų apdovanojimuose. Filmas pasakoja, kaip panašus pedofilijos skandalas išėjo į viešumą Bostone šio amžiaus pradžioje.