„Priėmiau sprendimą atsistatydinti iš kaimo reikalų ministro posto, kad (Centro) partija ir premjeras nebebūtų kritikos taikiklyje. Suprantama, kad mano ūkinėje veikloje ir ankstesniame gyvenime liko neužbaigtų reikalų – būtina juos užbaigti“, – sakoma M.Repinskio pareiškime visuomenei.

Ministras nurodė, kad grįš dirbti į parlamentą ir stengsis sutvarkyti su savo asmeniniu verslu susijusius reikalus.

Lapkričio 23 dieną, kai buvo prisaikdinta naujoji vyriausybė, savaitraštis „Eesti Ekspress“ paskelbė, kad M.Repinskis galėjo pardavinėti Nyderlanduose pagamintą ožkų sūrį kaip savo gaminį jam priklausančioje žemės ūkio produktų parduotuvėje „Farm Store“. Straipsnyje taip pat buvo cituojami M.Repinskio ūkio darbininkai, kurie skundėsi, kad darbdavys atsisakydavo mokėti tinkamus atlyginimus, ir kaltino jį kitais nusižengimais.

Kitą dieną po šio straipsnio ministras pirmininkas J.Ratas pareiškė, kad M.Repinskis privalo greitai numalšinti kilusį skandalą ir atsakyti į iškilusius klausimus.

M.Repinskis į žemės ūkio (kaimo reikalų) ministro postą buvo deleguotas Centro partijos, pagrindinės naujosios valdančiosios koalicijos narės. Naująją koaliciją sudaro po penkis ministrų portfelius turinčios Centro partija, Socialdemokratų partija (SDE) ir konservatyvioji „Tėvynės“ bei „Res Publica“ sąjunga (IRL).

Praėjusią savaitę visuomeninis transliuotojas ERR savo svetainėje paskelbė, kad M.Repinskiui 2002 metais už bandymą sukčiauti buvo skirta lygtinė trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmė, metams atidedant jos vykdymą. Kaltinamojoje išvadoje sakoma, kad 2001 metų spalio mėnesį M.Repinskis, kuriam tada buvo 15 metų, laikraštyje „Infopress“ paskelbė skelbimą, raginantį aukoti Piuhticos ortodoksų moterų vienuolyno, esančio rytiniame Kuremėjos kaime, išniekintų kapaviečių restauravimui, ir nurodė savo asmeninės sąskaitos banke numerį.

M.Repinskis sakė nuoširdžiai apgailestaujantis dėl šio beveik 15 metų senumo incidento.

J.Ratas priėmė M.Repinskio atsistatydinimą ir sakė, kad informuos apie šį žingsnį prezidentę Kersti Kaljulaid.

„Gerbiu Martiną Repinskį už savarankišką sprendimą atsistatydinti iš ministro posto, kad ką tiks darbą pradėjusi vyriausybė galėtų susitelkti į kasdienį darbą už Estijos plėtrą“, – pabrėžė J.Ratas.

Jis pridūrė neabejojantis M.Repinskio profesiniu tinkamumu užimti kaimo reikalų ministro postą ir išreiškė viltį, kad politikas rūpinsis žemės ūkio sektoriaus reikalais dirbdamas parlamente.

Premjeras pažadėjo naują kandidatą į žemės ūkio ministro postą pasiūlyti ne vėliau negu ateinančią savaitę.