Už nepriklausomybę pasisakanti Škotijos nacionalinė partija, kuri vadovauja Škotijos vyriausybei, planuoja kitais metais surengti referendumą dėl Škotijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės.

Partija teigia, kad Škotijos atsiskyrimas neturės didelės įtakos jos tarptautiniam statusui. Bet 57 puslapių ilgio teisinėje nuomonėje, kurią Didžiosios Britanijos vyriausybei pateikė du nepriklausomi tarptautinės teisės ekspertai, teigiama, kad nepriklausomybės paskelbimas gali turėti rimtų pasekmių.

Teisininkai Škotijos atsiskyrimą sulygino su Sovietų Sąjungos žlugimu, kai Rusija buvo paskelbta sovietų bloko teisinio statuso perėmėja, o kitos 14 šalių turėjo iš naujo kurti savo tarptautinius santykius. Teigiama, kad, remiantis svarbiu tarptautiniu precedentu, Škotija būtų teisiškai laikoma "nauja valstybe", todėl turėtų iš naujo kreiptis dėl narystės ES, Jungtinėse Tautose (JT), NATO ir kitose tarptautinėse organizacijose.

Neįprastas Didžiosios Britanijos vyriausybės sprendimas paskelbti tokią teisininkų išvadą atspindi jos nerimą, kad škotai per referendumą gali pasisakyti už nepriklausomybę ir kad dėl to gali iširti Jungtinė Karalystė, kurią sudaro Anglija, Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija.

Teisininkų nuomonei pritaria ir Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso, kuris paklaustas apie Škotiją yra sakęs, kad bet kokia nauja valstybė, kuri atsiskirs nuo egzistuojančios ES valstybės narės, turės iš naujo kreiptis dėl stojimo į Sąjungą.

Ispanijos vyriausybė susidūrė su panašia padėtimi Katalonijoje. Ten bent vienos apklausos rezultatai rodo, kad daugiau nei pusė katalonų, jei turėtų galimybę, balsuotų už nepriklausomybę.