J. Kertas įteikė atsistatydinimo raštus savo noru.

Laikinai einančiu pajėgų vadu paskirtas generalinio štabo vadas Aare Ermus (Arė Ermus).

J. Kertas prezidento sprendimu pasiųstas į rezervą, kur jis po maždaug metų stažuotės JAV dirbs Estijos ginkluotųjų pajėgų štabų sistemos reformos komisijoje.

"Mokslas visada į naudą", pareiškė L. Meri Kadriorge žurnalistams, atsakydamas į klausimą, kodėl tuomet prireikė J. Kertą siųsti mokytis.

Tačiau, Estijos žiniasklaidos duomenimis, prieš kelias dienas prezidentas pasiūlė jam parašyti pareiškimą dėl pervedimo į sausumos pajėgų vado pareigas. L. Meri taip pat palaikė ministras pirmininkas Martas Laaras (Martas Laras) ir gynybos ministras Juri Luikas (Juris Luikas).

Tuo tarpu J. Kertas atsisakė tai padaryti savo noru, kai sužinojo, kad į ginkluotųjų pajėgų vado postą planuojama paskirti pulkininką Martą Tiru (Martą Tirų), kuris pavadavo jį stažuotės metu.

J. Kertas žurnalistams pranešė, kad jam teko anksčiau bausti pulkininką už klaidas tarnyboje. Jis pareiškė sutiksiąs su nauju paskyrimu, jeigu jį poste pakeis ne M. Tiru, o kitas žmogus.

Ketvirtadienį J. Kertas prezidento kanceliarijai pareiškė, kad atsisako palaikyti siūlymą suteikti M. Tiru brigados generolo vardą ir atšaukia savo ankstesnius du atsistatydinimo prašymus.

Jis juos buvo įteikęs 1997 ir 1999 metais dėl 14 estų taikdarių žūties per pratybas, taip pat dėl to, kad buvęs laikinasis specialiųjų operacijų grupės vadas Indrekas Holmas buvo ginkluotų grumtynių liudininkas.

Tuomet prezidentas nepatenkinimo J. Kerto atsistatydinimo prašymų, tačiau pasilaikė juos sau "geresniems laikams".