Papildyta 22.00

Tunise penkių žvaigždučių pajūrio viešbutyje, kuriame per teroro išpuolį buvo nužudyti 37 žmonės, dauguma iš 565 svečių buvo britai, taip pat iš „vidurio Europos šalių“, sakė viešbučio administracija.

„Dauguma svečių yra iš Jungtinės Karalystės ir vidurio Europos šalių. Tačiau, kol kas nėra galimybės patvirtinti aukų tautybės ir kitų detalių“, – pranešė grupė RIU, kur valdo viešbutį „Riu Imperial Marhaba“, bet pridūrė, kad per išpuolį viešbutyje buvo užimti 77 proc. numerių, kuriuos buvo apgyvendinti 565 svečiai.

Sveikatos ministerija paskelbė, kad žuvusiųjų yra 37, sužeistųjų – 36, „kai kurių sužeistųjų būklė sunki“.

Papildyta 19.10 

Tuniso vidaus reikalų ministras teigė, kad žudikas ataką, nusinešusią mažiausiai 28 žmonių gyvybes, įvykdė vienas, skelbia „AFP“.  Terorizmo ekspertas teigia, kad Tunise surengta ataka „turėtų būti vertinama kaip bandymas destabilizuoti ekonomiką, taip pat tikintis platesnio politinio poveikio“ valstybei, rašo BBC. 

Tarp žuvusių turistų įvardijami D. Britanijos, Vokietijos, Belgijos turistai, rašo „The Guardian“. Airijos žiniasklaida taip pat pranešė, kad tarp žuvusiųjų yra Airijos pilietė. 

Londono Karališkojo koledžo ekspertas Alexanderis Meleagrou-Hitchins teigė, kad tokios atakos sukėlė turizmo problemų Kenijoje ir Egipte. 

„Mes matėme turistus, kurie atostogų metu ilsėjosi Tuniso paplūdimyje nužudytus, tai tikrai nepadės Tuniso turizmui ir nepritrauks žmonių atvykti“. 

Nepatvirtintais duomenimis, ataką surengė studentas, gyvenantis centrinėje Tuniso dalyje. Tunisp Vidaus reikalų ministras patvirtino, kad žudikas nušautas. 

Vienas turistas iš Jungtinės Karalystės Davidas Schofieldas „Sky News“ sakė, kad galingą sprogimą išgirdo būdamas prie baseino.

„Girdėjau, kad žmonės kalbėjo apie tragediją paplūdimyje, esą paplūdimyje vyksta šaudynės. Viešbutyje kilo panika. Mums niekas negali paaiškinti, ką daryti“, – teigia britas.

Kitas turistas Johnas Yeomanas užsibarikadavo savo kambaryje, duris užrėmė lova ir kėde.

Skelbiama, kad nukautas mažiausiai vienas ginkluotas užpuolikas, teigia saugomo šaltiniai, kuriuos cituoja „Reuters“.

Skelbiama, kad yra aukų.

Ispanijoje po teroro išpuolių gretimuose regionuose padidintas pavojaus lygis

Ispanijoje teroro pavojaus lygis padidintas nuo vidutinio iki aukšto po penktadienį Prancūzijoje, Tunise ir Kuveite surengtų kruvinų išpuolių, pareiškė vidaus reikalų ministras Jorge Fernandezas Diazas.

„Atsižvelgdami į mūsų šalies artumą iki vietų, kurios įvyko kai kurie iš šių išpuolių, pasiūlyta pakelti antiteroristinio aliarmo lygį nuo trečiojo arba „vidutinio“ iki ketvirtojo arba „aukšto“; iš visų penkių lygių, – sakė jis per spaudos konferenciją. – Aš priėmiau šį sprendimą“.

Valstybinė naujienų agentūra TAP, remdamasi Vidais reikalų ministerija, skelbia, kad pastatą Suso mieste užpuolė ginkluoti teroristai. Įvyko susišaudymas tarp užpuolikų ir saugumo pajėgų. Tikslus žuvusiųjų skaičius kol kas nežinomas.

Turistė iš Jungtinės Karalystės Susan Ricketts sako: „Garsas priminė automatinį šautuvą. Žmonės verkė, jie buvo apimti isterijos. Ką tik išėjome iš savo kambario, sako, kad viskas vyksta šalia esančiame viešbutyje. Čia daug viešbučių. Tik viešbučiai“.

Vienas įvykio vietoje esantis saugumo tarnybų šaltinis sakė, matęs vieno policijos nukauto Kalašnikovo automatu ginkluoto užpuoliko kūną. Kol kas neaišku, kur yra kiti užpuolikai.

Tuniso VRM nurodė, kad du užpuolikai pradėjo šaudyti paplūdimyje netoli dviejų viešbučių Susos kurorte ir nukovė bent septynis žmones.

Ministerijos atstovas Mohammedas Ali Aroui sakė, kad vienas užpuolikas buvo nukautas, o kitą persekioja policija.

Susa, esanti už maždaug 150 km nuo sostinės, yra populiarus kurortas, į kurį vyksta ilsėtis tiek tunisiečiai, tiek europiečiai.

M.A.Aroui sakė, kad aukų dar gali padaugėti.

Kovą sostinėje Tunise teroristams atakavus garsųjį Bardo muziejų, žuvo daugiau kaip 20 žmonių.

Kuveite per penktadienio pamaldas šiitų mečetėje taip pat nugriaudėjo sprogimas, yra aukų.

Mažiausiai 10 žmonių žuvo, dar dešimtys buvo sužeisti, savižudžiui susisprogdinus šiitų mečetėje Kuveite, pranešė šalies žiniasklaida.

Ataka įvykdyta imamo Al-Sadeqo mečetėje šalies sostinėje. Mečetėje vyko penktadieninės pamaldos. Praėjusią savaitę milijonams pasaulio musulmonų prasidėjo šventasis pasninko mėnuo ramadanas.

Kol kas nežinoma, kas įvykdė šį išpuolį, tačiau neseniai už sprogdinimus dvejose šiitų mečetėse Saudo Arabijoje atsakomybę prisiėmė radikalus judėjimas „Islamo valstybė“.