Tarptautinio strateginių tyrimų instituto (TSTI) duomenimis, pernai karinėms reikmėms regione, kuriame šį mėnesį atsinaujino Izraelio ir palestiniečių konfliktas, buvo išleista 60 mlrd. dolerių (240 mlrd. litų). Palyginti su 1998 metais, skaičiai beveik nepakito.

"Neslūgstant įtampai Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, regionas išlieka pasaulyje pirmaujančia ginklų rinka", teigiama TSTI metiniame pranešime "The Military Balance" (Karinis balansas).

Jame teigiama, jog bendra tarptautinės prekybos ginklais apimtis pernai kiek sumažėjo ir siekia maždaug 53,4 mlrd. dolerių (1998 metais - 58 mlrd. dolerių).

Tačiau bendros vyriausybių išlaidos karinėms reikmėms 1999 metais sudarė 809 mlrd. dolerių ir liko panašios kaip 1998 metų.

"Karinių išlaidų mažinimo ženklų galima pastebėti tik Vakarų Europos šalių 2000 metų biudžetuose", teigiama ataskaitoje.

Joje taip pat aiškiai sakoma, kad Jungtinių Valstijų ir Vakarų Europos valstybių planuojamos išlaidos karinėms reikmėms gali turėti neigiamos įtakos biudžetams, nes po periodo, kai buvo gerokai sumažintos pajėgos, jos prisiėmė įsipareigojimus Balkanuose, Afrikoje bei Azijoje.

Nors JAV išlaidos gynybai buvo padidintos, Vakarų Europos valstybių, išskyrus Didžiąją Britaniją, kariniai biudžetai mažėja.

"Kyla abejonių, ar europiečiai galės realizuoti savo ambicijas sukurti patikimas 60 000 karių nepriklausomas pajėgas", teigia TSTI.

Nicoje gruodžio mėnesį vyksiančiame Europos Sąjungos gynybos ministrų susitikime paaiškės, ar galima bus įgyvendinti planus sukurti tokias pajėgas iki 2003 metų.