"Tai pasiekimas visiems irakiečiams", - skelbdamas balsavimo rezultatus praėjus dešimčiai dienų po svarbaus referendumo dėl konstitucijos, teigė rinkimų komisijos atstovas spaudai Faridas Ayyaras.

"Tai žingsnis, kuris leidžia Irakui pradėti žengti demokratijos keliu", - pridūrė jis.

Prieš konstituciją balsavo 21 proc. Irako piliečių. Iš visų 18-os Irako provincijų tik dviejuose regionuose dauguma rinkėjų konstitucijai ištarė "ne".

Kad konstitucijos projektas būtų atmestas, prieš jį turėjo pasisakyti du trečdaliai rinkėjų bent trijose Irako provincijose.

Nors atsižvelgiant į šiitų daugumos ir jų sąjungininkų kurdų paramą konstitucijai, šalyje buvo tikimasi, kad referendumo rezultatai bus teigiami, iki paskutinės minutės buvo būgštaujama, jog konstitucijos projektą galėjo atmesti provincijos, kuriose gyvena didelės sunitų bendruomenės.

Tai, kad konstitucijai ryžtingą "ne" ištarė dvi provincijos, jau buvo patvirtinta anksčiau. Sukilėlių citadele laikomoje Anbaro provincijoje prieš konstituciją pasisakė 96 proc. balsavusiųjų, o nuverstojo Saddamo Husseino gimtajame Salahadino regione - 81 procentų.

Tačiau antradienį paskelbus galutinius rezultatus, paaiškėjo, kad trečioje "neaiškioje" Ninevės provincijoje prieš konstituciją balsavo tik 55,08 proc. gyventojų. Už konstituciją čia balsavo 44,92 proc. piliečių. Daugiau nė vienoje provincijoje konstitucijos priešininkai nesudarė daugumos.

Dabar per gruodžio 15 dieną numatytus rinkimus bus išrinktas parlamentas su konstitucinėmis teisėmis ketveriems metams. Jei irakiečiai būtų atmetę konstituciją, parlamentas būtų turėjęs tik laikinus įgaliojimus vieneriems metams, kol būtų paruošęs naują konstitucijos projektą.

Referendume dėl konstitucijos, kuri nemažai galių suteikia regioninei valdžiai ir numato galimybę šalies šiaurėje suteikti kurdams autonomiją, galėjo dalyvauti maždaug 15,5 mln. irakiečių. Manoma, kad šiitai panašų autonominį regioną įkurs Vidurio ir Pietų Irake.

JT patvirtino, kad balsavimas vyko sklandžiai

Irake vykęs referendumas, kuriame JAV remiamai Irako konstitucijai akivaizdžiai pritarta, vyko sklandžiai, ir jo rezultatai yra patikimi, sakė antradienį aukšta JT pareigūnė.

Irako rinkimų komisijai paskelbus galutinius rezultatus, kurie rodo, kad 79 procentai spalio 15-osios referendume balsavusiųjų pritarė konstitucijai, Carina Perelli pasakė, jog rinkimų eiga atitiko aukščiausius standartus.

"(Rinkimų procesas) buvo tikrinamas, kontroliuojamas. Atlikta tikrai labai profesionaliai", - sakė C.Perelli, vadovaujanti JT grupei, teikusiai techninę pagalbą Irako vyriausybei.

"Rezultatai tikslūs. Jie buvo tikrinami pagal procedūras, kurių mes paprastai laikomės per rinkimus", - tęsė C.Perelli.

Irako pareigūnai anksčiau sakė, jog patikrino preliminarius rezultatus, rodžiusius, jog kai kuriuose rajonuose už konstituciją balsavo daugiau kaip 90 proc. rinkėjų; todėl kai kurie oponentai abejojo jų patikimumu.

G.W.Bushas giria balsavimą dėl Irako konstitucijos, pritaria ir britai

Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W.Bushas antradienį gyrė Irako rinkėjus, pritarusius šalies konstitucijai, ir jos priėmimą pavadino aiškiu įrodymu, jog irakiečiai nori sukurti demokratiją bei atmesti ekstremizmą.

"Savo drąsiu balsavimu Irako žmonės dar kartą įrodė savo pasiryžimą kurti demokratiją prieš ekstremizmą ir smurtą", - sakė G.W.Bushas JAV Bolingo karinių oro pajėgų bazėje.

Kai Irake žuvusių amerikiečių skaičius pasiekė du tūkstančius, jis sakė, kad karas Irake pareikalaus daugiau aukų, bet pabrėžė, kad vis tvirčiau kovoje su sukilėliais veikia Irako kariai.

"Kiekviena netektis spaudžia širdį, bet geriausias būdas pagerbti mūsų kritusius karius - užbaigti misiją ir, skleidžiant laisvę, padėti pamatus taikai", - emocingai kalbėjo G.W.Bushas per pietus su kariškių žmonomis Bolingo karinių oro pajėgų bazėje Vašingtone.

Gana ilgoje kalboje jis sakė, kad į raginimus išvesti JAV karius iš Irako galima atsakyti klausimu - ar Amerika ir kitos šalys būtų saugesnės, jeigu Iraką kontroliuotų Irako sukilėlių lyderis Abu Musabvas al Zarqawi ir "al Qaeda" vadovas Osama bin Ladenas.

Tokia kalba nuaidėjo antradienį, kai Irake žuvusių amerikiečių skaičius pasiekė 1999. "Šis karas pareikalaus daugiau aukų, daugiau laiko, ir daugiau ryžto. Teroristai yra tokie žiaurūs priešai, kokių mes niekada nesame matę", - sakė JAV prezidentas.

Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija buvo vienos pirmųjų šalių, pasveikinusių Iraką su teigiamais referendumo rezultatais.

Didžioji Britanija referendumo baigtį pavadino svarbiu įvykiu ir pareiškė nekantriai laukianti "didžiausio (rinkėjų) dalyvavimo" naujuose rinkimuose, kuriuos ketinama surengti per du artimiausius mėnesius.

"Irako žmonės dar kartą parodė savo ryžtą nekreipti dėmesio į teroristus ir dalyvauti demokratiniame procese", - teigė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw.