"Atidžiai stebėsime padėtį ir žiūrėsime, kaip viskas klostysis toliau, - Briuselyje žurnalistams ketvirtadienį sakė Europos Komisijos atstovas spaudai. - Esame labai sunerimę".

Trečiadienio sprendimas įkalinti tris Baltarusijos lenkų sąjungos narius dėl neteisėto susitikimo organizavimo ir iš pareigų pašalinti organizacijos vadovę padidino įtampą tarp Varšuvos ir Minsko.

Milicija trečiadienį taip pat sulaikė Lenkijos televizijos žurnalistą, kuris Baltarusijoje ketino parengti reportažą apie Baltarusijos lenkų sąjungą, o dienraštis "Gazeta Wyborcza" pranešė, kad pareigūnai apklausai buvo trumpam sulaikę du laikraščio žurnalistus.

Areštai įvyko didėjančio Baltarusijos autoritarinio režimo spaudimo politinėms partijoms ir žiniasklaidai kontekste, pastebėjo Komisijos atstovas spaudai.

Europos Sąjunga yra suinteresuota, kad Baltarusija būtų stabili demokratinė valstybė, gerbianti demokratines vertybes ir normas, sakė pareigūnas, pažymėjęs, kad etninių mažumų apsauga šiame kontekste yra ypač svarbi.

Tuo tarpu Lenkijos užsienio reikalų ministras Adamas Danielis Rotfeldas ketvirtadienį pranešė, kad šalies ambasadorius Minske kviečiamas atvykti į Varšuvą konsultacijų.

"Jis negrįš į Baltarusiją tol, kol situacija ten nebus sureguliuota", - pabrėžė Lenkijos diplomatijos vadovas.

Lenkija atšaukia savo ambasadorių Baltarusijoje

Lenkijos užsienio reikalų ministerija (URM) paragino Europos Komisiją imtis ryžtingų veiksmų, kurie padėtų Lenkijai ginti lenkų tautinės mažumos teises Baltarusijoje.

Lenkijos diplomatijos vadovas Adamas Danielis Rotfeldas ketvirtadienį per spaudos konferenciją pareiškė, jog URM griežtai smerkia Baltarusijos valdžios veiksmus prieš Lenkų sąjungą. "Lenkijos ir Baltarusijos santykius apėmė labai rimta krizė", - pažymėjo ministras.

Anot jo, Lenkija mano, kad oficialiojo Minsko sprendimas laikyti Baltarusijos lenkų sąjungos suvažiavimą neteisėtu prieštarauja tarptautinės teisės normoms. Be to, kaip pabrėžė A.D.Rotfeldas, Baltarusijos valdžios veiksmai prieš lenkų mažumą prieštarauja Lenkijos ir Baltarusijos sutarčiai.

Ministras informavo, kad Lenkijos ambasadorius Minske kviečiamas atvykti į Varšuvą konsultacijų. "Jis negrįš į Baltarusiją tol, kol ten nebus sureguliuota lenkų padėtis", - pabrėžė Lenkijos diplomatijos vadovas.

Baltarusijos OMON užėmė Lenkų sąjungos pastatą Gardine

Ypatingosios paskirties milicijos būrys (OMON) trečiadienio naktį užėmė Lenkų sąjungos Baltarusijoje (LSB) pastatą vakariniame šalies mieste Gardine, agentūrai "Reuters" pranešė šio susivienijimo atstovas.

Anksčiau šalies valdžia atsisakė pripažinti teisėtais LSB, kuriai priklauso maždaug 20 tūkst. žmonių, naujos vadovybės rinkimus.

Oficialusis Minskas tvirtina, kad Vakarai, vadinantys šalies prezidentą Aleksandrą Lukašenką paskutiniu diktatoriumi Europoje, gali mėginti panaudoti lenkų mažumą padėčiai šalyje destabilizuoti.

"Pirmiausia pastatą apsupo milicijos mašinos. Po to milicija pareikalavo, kad visi išeitų iš jo, bet kai niekas nesutiko, OMON užėmė pastatą šturmu. Tie, kurie nenorėjo išeiti, buvo sučiupti ir išnešti prie milicijos mašinų", - pasakojo sąjungos atstovas.

Iš viso naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį buvo sulaikyti 18 žmonių, tarp jų viena LSB lyderių Andželika Boris, taip pat ją remiantys Sąjungos aktyvistai ir keli užsienio žurnalistai, bet po keleto valandų vis jie buvo paleisti.

A.Boris pareiškė, kad ketvirtadienio rytą šalia LSB pastato buvo surengtas protesto piketas prieš Baltarusijos valdžios "nelojalų požiūrį" į šį lenkų susivienijimą.

Išvakarėse trečiadienį trims Lenkų sąjungos vadovybės nariams teismas paskyrė areštą nuo 10 iki 15 parų už protesto akcijos organizavimą liepos 3 dieną.

Minsko ir Varšuvos santykiai pašlijo pastaruoju metu dėl konflikto, susijusios su Lenkų sąjunga. Per pastarąjį laiką Baltarusija išsiuntė iš šalies tris Lenkijos diplomatus, teigdama, kad tai daro, atsakydama į trijų Baltarusijos diplomatų išsiuntimą iš Lenkijos teritorijos.

Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis anksčiau pareiškė, kad Baltarusijos valdžios veiksmai kelia grėsmę lenkų tautinei mažumai, ir paragino Europos Sąjungą įsikišti į konfliktą.