A.Bėrzinis ištarė prezidento priesaikos tekstą, kuriame sakoma, jog šalies vadovas turi visokeriopai stiprinti Latvijos valstybę ir didinti jos žmonių gerovę, taip pat laikytis savo šalies Konstitucijos ir įstatymų.

Davęs priesaiką A.Bėrzinis oficialiai tapo Latvijos prezidentu.

66 metų politikas yra milijonierius, sukaupęs kapitalą dirbdamas bankininkystės ir nekilnojamojo turto sektoriuose. Daugelis Latvijos žmonių skeptiškai vertina šalies vadovą ir mano, jog jis pataikaus didelę įtaką turintiems oligarchams.

Savo inauguracinėje kalboje naujasis prezidentas daugiausia dėmesio skyrė šalies ekonomikos plėtotei, skundėsi, kad valstybę paliko jauni ir darbingi žmonės, pažadėjo dėti visas pastangas, kad jie sugrįžtų atgal.

"Aš ketinu padaryti viską, kad pagerėtų gyvenimas valstybėje, - sakė prezidentas. - Pasiekti permainų mes galėsime tik pakeitę savo mintis, savo požiūrį. Ir aš esu tikras, kad mes galėsime pasiekti ekonomikos augimą, net nepaisant dabartinės, tokios žemos startinės pozicijos".

"Esu įsitikinęs, kad daugiausia dėmesio reikia skirti ekonomikai, reikia, kad visi ekonominiai sprendimai būtų priimami, siekiant stiprinti valstybę, mažintų skirtumus tarp regionų. Reikia padaryti taip, kad žmonės norėtų čia gyventi ir dirbti. Negalima skirstyti žmonių pagal tautinius ar religinius požymius. Mano, kaip prezidento, uždavinys - suvienyti žmones", - sakė A.Bėrzinis.

Jis pasiskundė, jog per ką tik pasibaigusį gyventojų surašymą paaiškėjo, kad Latvijos gyventojų skaičius greitai sumažėjo, daugelis buvo priversti palikti šalį.

"Mano uždavinys sugrąžinti šiuos žmones! - pareiškė A.Bėrzinis. - Bet to padaryti tik kalbomis negalima, reikia veikti. Daug kas mano, jog spręsti ekonomikos problemas – ministrų kabineto darbas, o prezidentas - tik įvaizdis, tik veidas, atstovaujantis šaliai tarptautinėje arenoje. Aš įrodysiu, kad ir aš turiu įrankių, leidžiančių pagerinti ekonomikos padėtį. Ir aš tikiuosi ir tikiu, kad gyventojai parems tai, ką aš pradėsiu".

Taip pat A.Bėrzinis kreipėsi į draugus užsienyje bei Latvijos partnerius, pažadėdamas laikytis anksčiau numatyto užsienio politikos kurso ir plėsti bendradarbiavimą.

A.Bėrzinis pažymėjo, jog jis - aštuntasis prezidentas, ir kad jis įsitikinęs: visi jo pirmtakai atidavė Latvijai dalį savęs, ir kiekvieno prezidento laikotarpis turi savo svorį istorijoje.

"Aš būsiu jų sekėjas, ir tikiuosi, kad drauge su jūsų parama mes pagerinsime gyvenimą šalyje. Dėkoju už suteiktą garbę ir pasitikėjimą", - pridūrė jis.