Latvijos VRM Saugumo policijos atstovai nusiuntė vyriausybei Specialiųjų tarnybų įstatymo pataisas. Jose siūloma, kad daliai policininkų būtų suteikti įgaliojimai apklausti, kviesti į pokalbius ir gauti pasiaiškinimą iš kiekvieno įtarimą sukėlusio Latvijos piliečio.

Pataisos projekte taip pat siūloma suteikti specialiųjų tarnybų darbuotojams teisę įspėti potencialų maištininką, kad šis užsiima neteisėta veikla ir gali būti nubaustas.

Specialiosios tarnybos mano, kad išplėtus jų įgaliojimus, būtų lengviau užgesinti socialinį gaisrą. Kaip rašoma telegraf.lv, tokie pasiūlymai abejotini žmogaus teisių atžvilgiu.

Latvija išgyvena sunkią ekonominę krizę. Šių metų pirmąjį ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažėjo 18 proc. Daugelis įmonių bankrutavo, o derybos dėl kitos Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paramos vyksta labai sunkiai.

Latvija patvirtino nacionalinės ekonomikos stabilizavimo programą, pagal kurią numatoma padidinti pridėtinės vertės mokestį nuo 18 iki 21 proc., taip pat labai sumažinti visų valstybės įstaigų išlaidas. Gyventojai pasipiktino šiomis priemonėmis, šalyje kilo ne viena protesto akcija.

Rusijos specialiųjų tarnybų galios jau praplėstos. Greitai jų darbuotojai turės neribotą priėjimą prie gyventojų pašto siuntų, nors tai prieštarauja šalies Konstitucijai. Žiniasklaida rašo, kad valdžia šitaip bando apsisaugoti nuo nepatenkintų gyventojų veiksmų.