Keturi Latvijos pensininkai kreipėsi į šalies Konstitucinį Teismą, kad šis nustatytų, ar pensijos sumažinimas dirbantiems pensininkams neprieštarauja pagrindiniams šalies įstatymams. Pensininkai teigia, jog šitaip vyresnio amžiaus žmonės išstumiami iš darbo rinkos.

Šių metų pirmą ketvirtį Latvijos bendrasis vidaus produktas sumažėjo 18 procentų. Latvijos vyriausybė padidino pridėtinės vertės mokestį nuo 18 iki 21 proc. ir labai apkarpė visų valstybinių įstaigų išlaidas. Šie sprendimai sukėlė didelį gyventojų nepasitenkinimą, per šalį nusirito virtinė protestų.

Birželio 18 dieną Latvijos profesinių sąjungų Rygoje surengtoje protesto akcijoje dalyvavo apie 5 tūkst. žmonių. Profesinės sąjungos stojo į kovą su vyriausybės sprendimais mažinti valstybės išlaidas siekiant įvykdyti Tarptautinio valiutos fondo, nuo kurio paskolų dabar priklauso Latvijos likimas, griežtus reikalavimus. Vienas jų - sumažinti pensijas.

"Lygiai taip pat jie gali išrikiuoti visus pensininkus prie sienos ir sušaudyti. Tada nebus ir problemos, o biudžetas turės pinigų", - sakė viena vyresnio amžiaus protesto dalyvė Nina.

Tarp taupymo priemonių, kurioms pritarė Latvijos Seimas ir kurios įsigaliojo nuo liepos 1 dienos, yra ir 20 proc. sumažintas atlyginimas valstybės sektoriaus darbuotojams, įskaitant ir vyriausybės bei parlamento narius, maždaug ketvirtadaliu sumažintas minimalus atlyginimas.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją