Ji paaiškino, kad tai daroma todėl, jog Vašingtonas nėra užtikrintas, kad Serbijos valdžia sugebės užtikrinti diplomatų saugumą. JAV valstybės departamentas nurodė palikti šalį ambasados darbuotojams, kurie nėra būtini, ir jų šeimos nariams. Tačiau ambasadorius ir personalo branduolys liks Belgrade.

Kosovo atsiskyrimas nuo Serbijos penktadienį išprovokavo naują smurto bangą: pranešama, kad JT policija šiaurės Kosove panaudojo ašarines dujas prieš serbus demonstrantus, skelbia CNN. Tai atsitiko praėjus dienai po to, kai per protesto mitingą Serbijos sostinėje žuvo vienas žmogus.

„Associated Press“ pranešė, kad JT policija panaudojo ašarinių dujų dėžutes prieš 5 tūkst. serbų, kurie mėgino kirsti pagrindinį tiltą etniškai susiskaidžiusiame Kosovo Mitrovicos mieste.

Demonstrantai mojavo Serbijos vėliavomis ir skandavo „Kosovas priklauso mums!“.

Tai jau penktoji protestų diena nuo to laiko, kai sekmadienį Kosovo albanų etninės grupės vadovai paskelbė atsiskyrimą nuo Serbijos. Paskutinysis incidentas įvyko po smurto protrūkių Belgrade, kurių kulminacija buvo JAV ambasados užpuolimas, kurio metu vienas žmogus žuvo ir dešimtys buvo sužeisti.

Ketvirtadienį Belgrade įvykusias protesto akcijas prieš Kosovo nepriklausomybės paskelbimą jo premjeras Hashimas Taci penktadienį palygino su etniniais valymais Kosovo albanų atžvilgiu, kai Serbiją valdė Slobodanas Miloševičius.

ES prašo Serbijos apsaugoti užsienio ambasadas

Serbai, supykę dėl Vakarų teikiamo palaikymo atsiskyrusiam Kosovui, padegė JAV ambasadą ir užpuolė Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Kroatijos, Belgijos ir Turkijos ambasadas, skelbia BBC. JT saugumo taryba pasmerkė šias atakas, o JAV pasakė, jog tie, kurie už jas atsakingi, yra žudikai.

ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana pareiškė, kad besitęsiantis smurtas gali sukliudyti ryšių stiprinimui. „Ambasados turi būti apsaugotos, tai valstybės pareiga“, – žurnalistams pasakė J. Solana, atvykęs į ES susitikimą Slovėnijoje. „Viskas turi nurimti ir tik tada mes galėsime galvoti apie Stabilizacijos ir asociacijos susitarimą.“

Šio susitarimo, kuris yra preliminari ES–Serbijos ryšių sutartis, buvo prieita praėjusias metais, tačiau ES pareiškė, kad jos nepasirašys, kol Belgradas nesutiks pilnai bendradarbiauti su JT karo nusikaltimų tribunolu dėl buvusiosios Jugoslavijos.

ES buvo pasiruošusi pasirašyti laikiną prekybos susitarimą su Belgradu, bet Serbijos ministras pirmininkas Vojislavas Kostunica sustabdė šį žingsnį anksčiau šį mėnesį. Europos Sąjungos atstovė Cristina Gallach pasakė, kad smurtas Serbijos sostinėje, kuris prasidėjo po Kosovo atsiskyrimo protesto mitingo, yra „visiškai nepriimtinas“.

Kosovo valdžia penktadienį pranešė, kad stiprinama sienos su Serbija apsauga. Tai - Prištinos reakcija į griežtus Serbijos protestus prieš šios naujos Balkanų šalies nepriklausomybės paskelbimą.

Kosovo policijos atstovas sakė, kad eismas nebus nutrauktas, bet ketinama apriboti iš Serbijos į Kosovą atvykstančių žmonių skaičių. Apribojimai gali įsigalioti jau penktadienį.

JAV ambasadai - ypatingas saugumas

Penktadienį policija saugojo JAV ambasadą Belgrade po to, kai prieš dieną vykusio serbų protesto prieš Kosovo nepriklausomybę mitingo metu vienas žmogus žuvo ir dešimtys buvo sužeisti.

Ambasados konsulinis skyrius penktadienį buso uždarytas, o pareigūnams buvo rekomenduojama likti savo rezidencijose ir niekur nevykti, baiminantis antivakarietiškų protestų, teigiama JAV ambasados interneto svetainėje publikuotame pareiškime.

Ambasada patarė JAV piliečiams vengti vietų, kur vyksta demonstracija, ir būti „ypatingai atsargiems.“

Serbijos ministras pirmininkas Vojislavas Kostunica užtikrino JAV, kad neleis pasikartoti tokiam incidentui, pasakė JAV valstybės departamento atstovas Seanas McCormackas.

Serbijos užsienio reikalų ministras Vukas Jeremičius pasakė: „Mes apgailestaujame dėl to, kas įvyko. Serbijos vyriausybė ne kartą įspėjo, kad jei Kosovo problema nebus sprendžiama taikiu ir abipusiai priimtinu kompromisu, tai sukels nestabilumą regione. Deja, į šiuos perspėjimus nebuvo reaguojama.“

V. Kostunica, kuris anksčiau kreipėsi į didesnės taikios demonstracijos dalyvius, pavadino praėjusį sekmadienį paskelbtą Kosovo nepriklausomybę nelegalia ir pasakė, jog padarys viską, kas įmanoma, kad ji būtų anuliuota.

Riaušininkai padegė JAV ambasadą Belgrade

Eskaluojamas konfliktas dėl Kosovo nepriklausomybės: Serbijos sostinėje vykstant masinei demonstracijai riaušininkai įsiveržė į JAV ambasadą Belgrade. Netrukus po to pastate pasirodė liepsnos, pro langus veržėsi dūmai.Anot pranešimų, riaušėse dalyvavo keli šimtai jaunų serbų. Jie padegė apsaugos būdelę prie ambasados bei JAV vėliavą ir tada pakeitė ją serbiška. Liudininkai pasakojo apie liepsnas ir pastato viduje. Prie ambasados nebuvo matyti nė vieno policininko. Skelbiama, kad po įsiveržimo į JAV ambasadą rastas žmogaus kūnas.

Riaušininkai taip pat akmenimis apmėtė Turkijos, Kroatijos ir Bosnijos ambasadas, sunaikino mažiausiai aštuonis autobusus.

Jaunimas atskilo nuo vyriausybės organizuotos didelės demonstracijos prieš Kosovo nepriklausomybę.

Serbų veteranai mėtė akmenis į Kosovo policininkus

Jau keletą dienų tęsiasi neramumai administraciniame Serbijos ir nuo jos atsiskyrusio Kosovo pasienyje. Agentūra AP praneša, kad Serbijos manifestantai, protestuojantys prieš autonominio krašto nepriklausomybę, degino automobilių padangas ir mėtė akmenis į Kosovo policininkus Merdarės pasienio punkte, 50 km nuo Prištinos. Policininkai baiminosi, kad serbai buldozeriu gali pamėginti prasibrauti į Kosovo teritoriją.

Į pasienį atvyko keli šimtai NATO čekų taikdarių, o taip pat specialus Kosovo policijos kovos su neramumais gatvėse būrys. Jie stato metalines užtvaras.

Tarptautinių taikdarių pajėgų Kosove (KFOR) atstovai pranešė esą pasirengę sustabdyti bet kokius serbų mėginimus sugriauti pasienio postus. Gaisro atveju pasirengusios greta budinčios dvi ugniagesių mašinos.

RIA „Novosti“ patikslina, kad neramumų prie Merdarės dalyviai – keletas šimtų serbų karo Kosove 1998-1999 m. veteranų.

Veteranai jau anksčiau susirinko serbų Kursumlijos mieste, esančiame už 35 km nuo Merdarės pasienio punkto.

Belgrade serbai protestavo prieš Kosovą

Apie 150 tūkstančių serbų ketvirtadienį rinkosi Belgrade į masinį mitingą protestuoti prieš Kosovo nepriklausomybės paskelbimą, skelbia CNN. Atsiskyrusio regiono nepriklausomybę pripažino JAV ir kelios ES valstybės, įskaitant Didžiąją Britaniją, Prancūziją ir Vokietiją, tačiau Belgradas tvirtina, kad Kosovas yra Serbijos dalis.

Neramumų Belgrade metu sužeista, skirtingų pranešimų duomenimis, nuo 50 iki 100 žmonių, apie 35 iš jų – policininkai.

Ketvirtadienį, rengiantis mitingui „Kosovas priklauso mums“, valstybės geležinkelio linijos teikė nemokamas pervežimo paslaugas, o mokyklos buvo uždarytos, praneša „Associated Press“.

Didėjant įtampai šiauriniame Kosovo regione, kuriame gyvena didžioji serbų tautinės mažumos dalis, baiminamasi, kad mitingas gali peraugti į smurtą po serbų nacionalistų atakų Belgrade, įskaitant anksčiau šią savaitę įvykdytą JAV ambasados puolimą.

Trečiadienį NATO pajėgų vadas Kosove pasakė, kad jis neplanavo didinti saugumo, nepaisant įnirtingų Kosovo serbų atakų, kurios privertė laikinai uždaryti du Kosovo ir Serbijos pasienio perėjos punktus.