B.Bhutto žuvo ne nuo kulkos

Iš pradžių skelbta, kad opozicijos lyderės gyvybę nusinešė kulka. Vėliau - kad bombos skeveldra pataikė jai į dešinę kaukolės pusę. Nors sprogdintojas šovė į B. Bhutto iš pistoleto, tačiau jos kūne nebuvo rasta kulkų ar sprogimo sužeidimų, skelbia CNN.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas penktadienį spaudos konferencijoje pareiškė, kad 54 metų politikė mirė lūžus kaukolei, kai galva trenkėsi į savo automobilio stogo atidarymo svirtį.

Savižudis susisprogdino pasibaigus rinkimų kampanijos mitingui, kai B. Bhutto, išlindusi pro šarvuoto automobilio stogą, mojo savo šalininkams. Prieš tai buvo paleisti trys šūviai.

Pakistanas kaltina "Al Qaedą"

Pakistano vidaus reikalų ministerija penktadienį patvirtino, kad su pasikėsinimu į B. Bhuto susijusi "Al Qaeda". Yra nenuneigiamų įrodymų, kad "Al Qaeda" nori destabilizuoti padėtį Pakistane, paskelbė ministerija.

Žvalgybai pavyko perimti informaciją, kad mirtiną išpuolį surengė ekstremistų lyderis Pakistane Baitullah Mehsudas, sakė ministerijos atstovas. B. Mehsudas yra vienas labiausiai ieškomų ekstremistų vadeivų Pakistane.

Sielvartaujantys gedėtojai susirinko buvusios premjerės šeimos mauzoliejuje, kur ji ir buvo palaidota šalia savo tėvo gimtajame kaime Sindo provincijoje.

B. Bhutto karstas buvo apvyniotas jos partijos vėliavomis. Per laidotuvių ceremoniją Pakistano saugumo pajėgos buvo itin budrios keliuose miestuose visoje šalyje prasiveržus smurto protrūkiams.

Medinis B. Bhutto karstas buvo išneštas iš jos šeimos namų Garhi Chuda Bachšo kaime.

Per riaušes žuvo 16 žmonių

Per riaušes, kilusias Pakistano Sindo provincijoje po to, kai ketvirtadienį buvo nužudyta buvusi šalies premjerė Benazir Bhutto, žuvo 16 žmonių, tarp jų - trys policininkai. Tai penktadienį pranešė provincijos Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

"Mes būgštaujame, kad po laidotuvių padėtis dar labiau susikomplikuos", - pridūrė jis.

Kūnas nuskraidintas į gimtinę

Nužudytos buvusios Pakistano premjerės Benazir Bhutto kūnas buvo nuskraidintas palaidoti į jos gimtąjį kaimą Sindho provincijoje, baiminantis tolesnių smurto protrūkių. Ketvirtadienį šalies prezidentas Pervezas Musharrafas paprašė laikytis rimties, tačiau tai nesustabdė mirtino smurto bangos. Politikės nužudymas įstūmė Pakistaną į vieną didžiausių krizių per visą šalies 60 metų gyvavimo istoriją.

Tūkstančiai gedinčių rėmėjų susirinko B. Bhutto protėvių mieste. Jos palaikai buvo atgabenti kariniu lėktuvu, karstą lydėjo B. Bhutto vyras Asifas Ali Zardaris bei trys jų vaikai.

Žmonės pradėjo verkti ir aimanuoti, kai B. Bhutto palaikai greitosios pagalbos automobiliu buvo atgabenti į jos šeimos namus. "Parodykite kantrybę. Suteikite mums drąsos išgyventi šį praradimą", - ragino A. A. Zardaris gedinčiuosius, kai politikės palaikai karste buvo nešami į jos namus.

Premjerės nužudymas buvo pasmerktas visame pasaulyje. JT saugumo taryba pavadino tai smerktinu teroristų išpuoliu.

JAV pareigūnai ragina rengti sausio 8 d. rinkimus kaip ir buvo planuota, tačiau naujienų agentūros praneša, kad nužudymas iškėlė daug klausimų dėl rinkimų galimybės.

B. Bhutto politinis varžovas, buvęs premjeras Nawazas Sharifas, ketvirtadienį pareiškė, kad jo partija „Musulmonų lyga“ boikotuos rinkimus.

Atsakomybę prisiėmė „Al Qaeda“

Kai kurių šaltinių teigimu atsakomybę dėl politikės nužudymo prisiėmė „Al Qaeda“ tinklas. Kaip pranešė Indijos naujienų agemtūra PTI, vadinamasis oficialus „Al Qaeda" atstovas Mustafa Abu al-Yazidas paskambino vienai Italijos naujienų agentūrai ir pranešė, kad misiją atliko savanoris iš grupuotės "Lashkar e Jangvi".

„Al Qaedai“ naudinga išlaikyti savo tvirtovę atokiame šalies regione, pakirsti pasitikėjimą prezidentu P. Musharrafu ir destabilizuoti šalį, teigia JAV vyriausybė ir apžvalgininkai.

Savo viešpatavimą Pakistano ir Afganistano pasienyje įtvirtinusi kovotojų grupuotė buvo kaltinama už ankstesnius pasikėsinimus į B. Bhutto, be to, „Al Qaeda“ buvo pasmerkusi opozicijos lyderę kaip JAV politikos Pakistane instrumentą.

Nuo pat B. Bhutto sugrįžimo į Pakistaną šiemet – tam, kad sustabdytų karinę generolo P. Musharrafo diktatūrą – buvo gaunami pranešimai apie tai, kad „Al Qaeda“, Talibanas ir Pakistano džihado grupuotės į ją taikosi.

Pasaulis pasipiktinęs ir sunerimęs dėl nužudymo

Pasaulio lyderiai išsakė pasipiktinimą dėl Pakistano opozicijos lyderės Benazir Bhutto nužudymo ketvirtadienį ir nerimą dėl valstybės likimo.

JAV prezidentas George'as W. Bushas pasmerkė nužudymą kaip "bailų poelgį" ir paragino pakistaniečius surengti planuotus rinkimus. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nužudymą pavadino "barbarišku teroro aktu" ir pažymėjo, jog terorizmas yra iššūkis visam pasauliui.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas pažymėjo, jog B. Bhutto rizikavo viskuo, kad pabandytų sugrąžinti demokratiją savo šalyje. "Teroristams neturi būti leista nužudyti demokratijos Pakistane", - sakė jis.

"Praradome išskirtinę lyderę, savo šalyje dirbusią demokratijai ir susitaikymui", - teigė Pakistano kaimynės ir branduolinės konkurentės Indijos ministras pirmininkas Manmohanas Singhas.

"Jos nužudymas yra priminimas apie bailių terorizmo veiksmų mūsų regionui keliamus bendrus pavojus ir apie būtinybę sunaikinti šią pavojingą grėsmę", - sakė jis.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy nužudymą pavadino šlykščiu. "Prancūzija, kaip ir Europos Sąjunga, tvirtai remia stabilumą ir demokratiją Pakistane", - sakė jis laiške Pakistano prezidentui Pervezui Musharrafui.