„Aplinkosaugininkai reagavo nedelsiant, užtikrinome, kad į paviršines nuotekų sistemas nepatektų gesinimo vanduo, paėmėme oro ir vandens mėginius. Šiandien prasideda naujas darbų etapas. Prasidės metalo supirkimo ir apdorojimo įmonės patikrinimai, bus skaičiuojama, kiek ir kokių atliekų sudegė, kokių teršalų galėjo patekti į orą. Ir bus tiesiog taikomi tam tikri kontrolės veiksmai“, – ketvirtadienį LRT radijui teigė Edgaras Skrebė.

„Pirminiais duomenimis įmonė turi taršos leidimą“, – pridūrė jis.

AAD atstovas paminėjo, kad oro tarša sklido per Vilniaus Lazdyno ir Pilaitės rajonus.

„Dėl oro taršos, tai Aplinkos apsaugos agentūra yra pasidalinusi oro taršos pirminiais duomenimis. Matosi, kad tarša pasklidusi Vakarų-Šiaurės kryptimi nuo gaisro židinio, per Lazdynus iki Pilaitės“, – paminėjo jis.

Likvidavus gaisrą Paneriuose, kietųjų dalelių koncentracija sumažėjo iki saugaus lygio


Aplinkos apsaugos agentūros specialistai tvirtina, kad Panerių gatvėje likvidavus trečiadienio vakarą įsiplieskusį gaisrą, kietųjų dalelių koncentracija ore sumažėjo ir yra nepavojinga.

Aplinkosaugininkų duomenimis, ketvirtadienį 1 val. nakties KD10 koncentracija Savanorių prospekte oro kokybės tyrimų stotyje dar buvo lygi 297 µg/m³, o 2–4 val. nakties kietųjų dalelių koncentracija sumažėjo iki saugaus lygio ir siekė tik 8-40 µg/m³.

Tuo metu vykstant gaisrui Panerių gatvėje, kietųjų dalelių koncentracija, pasak Aplinkos apsaugos agentūros, buvo labai aukšta ir siekė 131–694 µg/m³, o paros KD10 koncentracija siekė 81 µg/m³ ir viršijo ribinę vertę (50 µg/m³).

ELTA primena, kad gaisras Panerių gatvėje 56 esančiame sąvartyne kilo trečiadienio vakarą. PAGD teigimu, pranešimas apie gaisrą gautas 18.32 val. Ugniagesiai informavo, kad atvira liepsna degė apie 5 tūkst. kvadratinių metrų plotas.

Ketvirtadienio rytą, 5.32 val., paskelbta, kad automobilių laužyne kilęs didelis gaisras likviduotas.

Įvykio vietoje naktį dirbo apie 60 sostinės ugniagesių, dabar dirbs mažesnės pajėgos, keletas ekipažų liks budėti.

Ugniagesiams pavyko nuo ugnies apsaugoti tris pastatus, jie yra sandėliavimo ir pramoninės paskirties, išsaugotas įmonės keltuvas ir metalo smulkintuvas.

Įvykio vietoje visą laiką budėjo medikų ekipažai, taip pat dirbo savivaldybės, policijos, įmonės atstovai, aplinkosaugininkai.