Amišų kaimo gyvenvietės vienos klasės mokyklą ginkluotas 32 metų Charlesas Robertsas užpuolė pirmadienį. Jis egzekuciniu stiliumi nužudė penkias mergaites, sužeidė dar penkias moksleives ir nusišovė pats.

Kruvina tragedija ištiko taikią itin konservatyvią amišų religinę bendruomenę. Jos nariai, kurių protėviai anabaptistai 18-19 amžiuje į Šiaurės Ameriką atvyko iš Šveicarijos ir Vokietijos, išlaikė archaišką gyvenseną ir vengia modernios technikos - apsieina be elektros, nevažinėja automobiliais, nesinaudoja šiuolaikinėmis technologijomis.

Uždaromis bendruomenėmis gyvenantys amišai šalinasi pasaulio ir dažniausiai verčiasi žemdirbyste. Šios bendruomenės nariai mano, kad paprastas gyvenimas padeda jiems gyventi pagal Šventąjį Raštą.

Amišai, kurių yra apie 200 tūkstančių, gyvena maždaug 20-yje JAV valstijų ir Kanados Ontarijo provincijoje.

Jų moterys vilki ilgas sukneles, paprastai juodos, mėlynos ar žalios spalvos, bet būtinai su prijuoste: ištekėjusios moterys - juoda, neištekėjusios - balta, o vyrai dėvi juodus arba tamsiai mėlynus kostiumus. Kelnes jiems prilaiko petnešos; sagų kelnėse nėra, jas pakeičia kabliukų ir kilpelių sistema.

Marškiniai šviesių spalvų, balti - bažnytinėms pamaldoms. Jų garderobą papildo juoda veltininė skrybėlė. Vaikai rengiasi taip, kaip ir suaugusieji, berniukai paprastai nešioja šiaudines skrybėlaites.

Amišų juodus arklių traukiamus vežimus gana dažnai galima pamatyti Lankasterio apygardos keliuose.