Trumpame reklaminiame filmuke jis apibūdina šį mišinį kaip pirmąjį žmonijos istorijoje maisto pakaitalą.

Kūrėjas tvirtina, kad šiame gaminyje yra visų maistingų medžiagų ir kalorijų, kurių reikia žmogaus organizmui, kitaip tariant, tai – maisto pakaitalas. Įpilkite į miltelius vandens, išmaišykite ir išgerkite. R. Rhinehartas nuo vasario mėnesio daugiausia maitinasi „Soylent“ milteliais. „Jie labai saldūs. Skonis – kaip šlapios pyrago tešlos“, – sako jis.

Papildai, kokteiliai – ne naujiena. Na bet „Soylent“ pritaikytas šiuolaikiniam gyvenimo būdui, juk dauguma žmonių nebeturi laiko gaminti valgį ir plauti indus. Kūrėjas tiki, kad mišinys gali išspręsti mažėjančių išteklių problemą ir išmaitinti gausų Žemės gyventojų būrį.

R. Rhinehartas (24 m.) Virdžinijos technologijos universitete studijavo kompiuterių technologijas ir elektros inžineriją. Paskaičiavęs, kiek laiko ir pinigų tenka skirti maistui, jis nusprendė ieškoti paprastesnio sprendimo.

R. Rhinehartas urmu perka 32-u reikalingus komponentus iš cheminių medžiagų gamintojų, susintetina juos iki tokios formos, kokią gali įsisavinti organizmas. Kai kurios cheminės medžiagos išgaunamos iš maisto produktų (pvz., alyvuogių aliejaus), bet dauguma – ne iš maisto produktų. „Kalcis gaunamas iš kalkakmenio“, – sako R. Rhinehartas. Jo manymu, „Soylent“ – išeitis ne tik gaminti nemėgstantiems viengungiams, bet ir alkaniems besivystančių šalių gyventojams.

Šimtus metų žmonės ieškojo, kuo pakeisti maistą. Dar XIX amžiuje kalbėta apie maistą atstojančias piliules. Kita vertus, daugumai žmonių valgymas – ne būtinybė, o malonumas, teigia Niujorko universiteto profesorė Amy Bentley.

Kyla abejonių

Kolumbijos universiteto dietologė Maudene Nelson abejoja, ar vienas mišinys gali atstoti daugybę maisto produktų.

Pradėjęs maitintis „Soylent“, R. Rhinehartas reguliariai tikrinasi kraują. Savo tinklaraštyje jis rašė, po trijų mėnesių jam ėmė skaudėti sąnarius. Pradėjus dėti į mišinį sierą, skausmų nebeliko. Jis rašo, kad vis tik du kartus per savaitę su draugais valgo įprastą maistą.

Pasaulyje ieškoma alternatyvų maistui. NASA remia įmonę, kuri bando susintetinti maistą su trimačiu spausdintuvu, vietoje baltymų iš mėsos žmonės pradėjo valgyti vabalus. O jeigu cheminių komponentų mišinys jus gąsdina, pradžiai nepirkite greitojo maisto.

R. Rhinehartas sulaukė ir kritikos. Jis pabrėžia, kad nesiūlo visiems pradėti maitintis „Soylent“, tik pabrėžia, kad gamtoje jau nebeliko daugelio vertingų dalykų, iš augalų ir gyvūnų mėsos toli gražu nebegauname tiek maistingų medžiagų, kiek buvo gaunama anksčiau.