Tai sustiprins Amerikos nerimą, kad pagrindinė sąjungininkė pasuko nauja kryptimi, kai dešinioji partija spalį pasiekė triuškinamą pergalę, rašo washingtonpost.com.

Naujoji vyriausybė ėmėsi veiksmų, kuriais, teigiama, apkarpė viršiausio Lenkijos teismo – Konstitucinio tribunolo laisvę, perėmė valstybinės televizijos kontrolę, paskirdama vadovu buvusį politiką, ir inicijavo buvusios valdančiosios partijos narių persekiojimą.

Praėjusį penktadienį stovėdamas šalia Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos JAV lyderis išsakė nerimą dėl tam tikrų veiksmų ir dėl to, kad Lenkijos Konstitucinis tribunolas atsidūrė aklavietėje.

„Laukia daug darbo, – sakė B. Obama. – Kaip jūsų draugai ir sąjungininkai, paraginome visas partijas dirbti kartu ir palaikyti Lenkijos demokratines institucijas.“

Tačiau valstybinės televizijos „Telewizja Polska“ žiūrovai per vakaro žinių laidą išgirdo kitokį Amerikos prezidento žodžių vertimą.

„95 proc. susitikimo buvo skirta NATO ir saugumo klausimams, tačiau B. Obama pagyrė Lenkijos pasiekimus demokratijos srityje, – sakė žurnalistas. – Na, o kalbėdamas apie Konstitucinį tribunolą, jis teigė esąs įsitikinęs, kad Lenkijoje nesiliaus demokratinių vertybių sklaida.“

Tuomet buvo parodytas reportažas, kuriame B. Obama sušvelnina savo kritiką, o jo kalbos esmės neliko.

Lenkijos televizijos reportaže B. Obamos žodžius įgarsino lenkų kalba štai taip: „Lenkija yra ir bus demokratijos pavyzdys visam pasauliui.“

O iš tiesų JAV prezidentas sakė, kad „Lenkija yra ir privalo ir toliau būti demokratinių vertybių (puoselėjimo) pavyzdžiu visam pasauliui.“

Šiemet daugiau nei 100 žurnalistų buvo atleisti arba patys išėjo iš darbo Lenkijos valstybinėje televizijoje – tai būsimų pokyčių ženklas. Kai kurie žurnalistai sako, kad darbo netekimas gresia kiekvienam, kuris, manyta, buvo kritikavęs partiją „Teisė ir teisingumas“.

Kai partija laimėjo rinkimus, iš karto pakeitė įstatymą, pagal kurį anksčiau Lenkijos finansų ministras skirdavo valstybinės televizijos vadovą. Naujasis televizijos vadovas – buvęs Europos parlamento narys, partijos „Teisė ir teisingumas“ narys Jacekas Kurskis.