„Pasirūpinsime, kad nebūtų jokių derybų, pagrįstų vyšnaičių išrinkinėjimu“, – kanclerė pareiškė Vokietijos parlamente, o šiuos jos žodžius palydėjo deputatų plojimai.

„Turi būti ir bus pastebimas skirtumas tarp to, ar šalis nori būti Europos Sąjungos šeimos narė, ar ne“, – pridūrė A. Merkel.

A. Merkel: ES pakankamai stipri, kad atlaikytų „Brexit“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį pareiškė, kad Europos Sąjunga atlaikytų Britanijos pasitraukimą („Brexit“) ir toliau užtikrintų „taiką, klestėjimą bei stabilumą“.

„ES pakankamai stipri, kad atlaikytų Britanijos pasitraukimą, – ji sakė parlamentui. – Ji taip pat pakankamai stipri, kad ateityje sėkmingai gintų savo interesus pasaulyje.“

Reikšdama tvirtą tikėjimą Bendrija, kuriai pirmąkart iškilo vienos iš narių išstojimo perspektyva, A.Merkel sakė, kad ES toliau bus „taikos, klestėjimo ir stabilumo“ Europoje garantė.

Kanclerė taip reiškė apgailestavimą, kad Britanija praeitą savaitę vykusiame referendume nubalsavo už pasitraukimą iš bloko, bet pabrėžė, kad Londonas negalės diktuoti tolesnių savo ryšių su Bendrija sąlygų.

„Pasirūpinsime, kad nebūtų jokių derybų, pagrįstų vyšnaičių išrinkinėjimu“, – pabrėžė ji, išprovokuodama deputatų plojimus.

„Turi būti ir bus pastebimas skirtumas tarp to, ar šalis nori būti Europos Sąjungos šeimos narė, ar ne, – pridūrė A. Merkel. – Bet kas, norintis palikti šią šeimą, negali tikėtis atsikratyti visų įsipareigojimų, bet išsaugoti privilegijas.“

A. Merkel taip pat sakė, kad Britanijos prieiga prie Europos bendrosios rinkos priklausys nuo to, ar Jungtinė Karalystė „priims Europos pagrindines laisves ir kitas susijusias taisykles bei įsipareigojimus“.

„Tai taikoma Britanijai, kaip ir visiems kitiems“, – pažymėjo ji.

Europos Sąjungai nepriklausanti valstybė gali tapti bendrosios rinkos nare, jeigu ji sutinka su žmonių, prekių, paslaugų ir kapitalo laisvo judėjimo principu, aiškino A. Merkel, kaip pavyzdį paminėdama Norvegiją.

A.Merkel, kuri pirmadienį Berlyne tarėsi su Prancūzijos ir Italijos lyderiais dėl netikėtų Britanijos referendumo padarinių, sakė, kad trys didžiausios žemyno ekonomikos susitarė dėl „bendros pozicijos“.

Ji taip pat išreiškė viltį, kad per viršūnių susitikimą Briuselyje bus tokia pati vienybės dvasia, ir sakė, kad ES turėtų siekti užbaigti savo reformas iki savo steigiamosios Romos sutarties pasirašymo 60-ųjų metinių 2017-ųjų kovą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)