Laikraščio „Kommersant“ šaltiniai Rusijos gynybos ministerijoje tvirtina, kad šalys jau susitarė Baltarusijoje steigti Rusijos objektą. Karinę žinybą nuvylė A. Lukašenkos reakcija. Tuo tarpu ekspertai mano, kad Baltarusijos prezidento paaiškinimai skirti NATO nuraminti, rašo newsru.com.

Praėjusį antradienį per susitikimą su A. Lukašenka S. Šoigu pareiškė, kad iki 2015 metų Baltarusijos teritorijoje įsikurs Rusijos aviacijos pulkas ir aviacijos bazė. Ministras pažymėjo, kad pirmieji kariniai lėktuvai į Baltarusiją atvyks jau šiais metais.

Pats A. Lukašenka per susitikimą su S. Šoigu šia tema nieko nekalbėjo, tačiau buvo priverstas pasiteisinti, kai tėvynėje sulaukė priekaištų „išdavus suverenitetą“.

„Jūs žinote mano charakterį ir tik dėl to suprantate, kad to niekada nebus. Aš ne iš tų prezidentų, kurie kažkam kitam atiduoda kažką savo, nekalbant apie pačią aukščiausią vertybę – suverenitetą“, - Baltarusijos agentūros BelTA duomenimis, penktadienį, balandžio 26 dieną, sakęs A. Lukašenka.

„Kalbant apie aviacijos bazę, galbūt, tai tik nuskambėjo kaip bazė. Ne, kalbame apie tiekimą mūsų ginkluotosioms pajėgoms (kokia forma tai vyks, derėsimės. Bazė – tai mes egzistuojančias baltarusių dalis aprūpinsim rusiškais naikintuvais), šis klausimas sprendžiamas“, - aiškino A. Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas pažymėjo, kad jam, kaip aukščiausiam vadui, trūksta „dviejų dešimčių šiuolaikinių lėktuvų“. Baltarusija pirko „tik sovietinius (dabar rusiškus) lėktuvus Su-27 ir MiG-29, tačiau reikia šiuolaikiškesnių lėktuvų, kad būtų užtikrinta mūsų valstybės sienų neliečiamybė“, - pridūrė jis.