Marjinkos puolimas gali reikšti pasirengimą didelio masto, iš anksto suplanuotam puolimui, sako buvęs Rusijos prezidento patarėjas, ekonomistas A. Illarionovas. Tai jis pareiškė per komentarus leidiniui „Gordon“.

Eksperto nuomone, Marjinkos puolimas nebuvo paremtas V. Putino emocijomis. Tokie separatistų kovotojų veiksmai yra racionalaus plano dalis.

„Sociologas Igoris Eidmanas yra pasakęs mintį, kad kovotojų puolimas prieš Marjinką buvo emocijų blyksnis, susijęs su tuo, kad Odesos gubernatoriumi buvo paskirtas ponas Sakaašvilis.

Tačiau tokiu atveju tai reikštų, kad V. Putino charakteris gana pastebimai pasikeitė. Atvirai kalbant, aš esu linkęs manyti, kad šis puolimas yra ne emocinis, o racionalus ir seniai planuotas žingsnis“, – sakė A. Illarionovas.

Karinė technika ir separatistų pajėgos Donbase buvo telkiamos tam, kad būtų organizuojamas puolimas prieš Ukrainos pajėgų pozicijas, mano ekonomistas.

„Puolimas prie Marjinkos gali reikšti realizuojamą scenarijų, apie kurį daug kartų kalbėjome – pasirengimą rimtam puolimui, savotišką repeticiją. Priemonių ir jėgos, technikos ir pajėgų telkimas pasiekė labai aukštą lygį. Puolimas iki gegužės 9 dienos buvo mažai tikėtinas, nes reikėjo bent kažką turėti paradui Donecke“, – pažymėjo A. Illarionovas.

Andrejus Illarionovas

Jo teigimu, Rusija jau nebesitiki, kad Europos Sąjunga (ES) atšauks jai paskelbtas sankcijas, todėl artimiausiu metu gali surengti plataus masto puolimą.

„Kitas reikšmingas įvykis, iki kurio kovotojų puolimas galėjo būti mažai tikėtinas, yra Didžiojo septyneto viršūnių suvažiavimas (Didžiojo septyneto šalių lyderiai Vokietijoje rinksis birželio 7 – 8 dienomis – aut. past.).

Tačiau sulaukti ES viršūnių suvažiavimo būtų galima tuomet, jeigu ji nebūtų priėmusi sprendimo pratęsti sankcijas Rusijai, jeigu viršūnių suvažiavimo metu būtų rimtai sprendžiamas klausimas dėl sankcijų atšaukimo.

Tuomet būtų prasminga, neprovokuojant Europos Sąjungos, sulaukti ir pradėti puolimą po šio renginio. Tačiau dabar visiškai akivaizdu, kad ES neketina atšaukti sankcijų, o planuoja jas pratęsti.

Taigi laukti viršūnių suvažiavimo nėra prasmės, reikia rengti puolimą iš karto. Jei toks požiūris yra teisingas, tai po karinių veiksmų prieš Marjinką artimiausiomis dienomis turėtume laukti platesnio puolimo“, – mano A. Illarionovas.