"Darbų, pateiktų premijoms, įvairovė ir svarumas nustebino komiteto narius. Iš visų į premijas pretendavusių darbų nebuvo nė vieno, kuris būtų jos nevertas", - antradienio spaudos konferencijoje sakė Lietuvos mokslo premijų komiteto pirmininkas Kęstutis Makariūnas.

Mokslo premijos laureatų apdovanojimas turėtų artimiausiu metu įvykti Vyriausybėje, dalyvaujant premjerui Algirdui Brazauskui.

Lietuvos mokslo premijų komiteto sprendimu, humanitarinių ir socialinių mokslų sekcijoje premijuotas Leono Gudaičio darbų ciklas "20 a. pirmosios pusės lietuvių literatūros ir spaudos palikimo problemos" bei Leonardo Saukos darbų ciklas "Lietuvių tautosakos žinių sklaida ir praktinė aktualizacija".

Fizinių mokslų sekcijoje nuspręsta premijuoti Vilijandą Bagdonavičių bei Vydą Čekanavičių už darbų ciklą "Sudėtinių ir išlikimo statistinių modelių asimptotinė analizė ir taikymai patikimumo teorijoje", o taip pat Eugenijų Gaubą, Vaidotą Kažukauską, Jurą Poželą, Karolį Poželą, Aldžių Šilėną, Juozą Vidmančių Vaitkų už darbų ciklą "Puslaidininkių darinių tyrimai radiacijai atspariai elektronikai".

Premija paskirta ir vienam taikomosios mokslinės veiklos darbui: Valentino Kadūno, Virgilijos Gregorauskienės, Vlado Katino, Alfredo Radzevičiaus, Rimantės Zinkutės atlasų ciklui "Lietuvos paviršinių nuosėdų geocheminis įvertinimas".

Biomedicinos mokslų sekcijoje reikšmingiausiais buvo pripažinti šie darbų ciklai: Irenos Eitminavičiūtės "Dirvožemių ekologinės būklės bioindikaciniai zoocenoziniai tyrimai" bei Vaidučio Kučinsko "Genomo įvairovė: lietuviai Europoje". Eksperimentinės plėtros srityje bus premijuoti Alio Baublio, Loretos Ivaškevičienės, Gintaro Kalinausko, Eugenijaus Kosinsko, Gedimino Norkūno, Roberto Samalavičiaus, Giedriaus Uždavinio, Arūno Valaikai, Jurgio Verižnikovo darbų ciklas "Išeminės širdies ligos ir dėl jos kilusių komplikacijų diagnostikos, intervencinio ir chirurginio gydymo įdiegimas ir tobulinimas Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centre 1971-2004 metais".

Taip pat premijos bus įteiktos Pranui Sadauskui, Juzefai Ačaitei, Kazimierui Lukauskui, Juozui Pieškui, Vytui Tamošiūnui už darbų ciklą "Galvijų leukozės diagnostika, likvidavimas ir prevencija Lietuvoje 1985-2004 metais".

Technologijos mokslų sekcijoje balsuota premijuoti mokslininką Adulfą Abrutį už darbų ciklą "Naujos funkcinių oksidinių sluoksnių ir daugiasluoksnių sandarų auginimo iš garų fazės technologijos struktūros, savybių ir taikomieji tyrimai". Premijos įteiktos bus ir Eugenijui Ušpurui, Algirdui Kaliatkai, Juozui Augučiui, Sigitui Rimkevičiui ir Kaziui Almenui už darbų ciklą "Deterministiniai ir tikimybiniai tyrimai, inžineriniai sprendimai ir jų įgyvendinimas gerinant Ignalinos AE saugą ir patikimumą".

Technologijos eksperimentinės plėtros srityje premijuoti nuspręsta darbų ciklo "Vibracinių ir smūginių sistemų tyrimai ir taikymai" autorius Bronių Bakšį, Algimantą Fedaravičių ir Minvydą Ragulskį. Lietuvos mokslų premijos komiteto sprendimu, premijuojami bus ir darbų ciklo "Pramoninių šiluminių agregatų išklojų ilgaamžiškumo ir efektyvumo problemų sprendimai" autoriai Stasys Goberis, Valentinas Antonovičius bei Albertas Gimbas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją