Šiuo reiškiniu per ilgus metus teoriškai ir praktiškai domėjosi milijonai žmonių. Užsidėję „alaus akinius" žmonės, išgėrę daugiau, nei jiems derėtų, kitus žmones, kurie jiems iki tol atrodė visai nepatraukliai ir netgi atstumiančiai, staiga pradeda vertinti kaip labai žavingus ir netgi supermodelius.

Žinoma, tokiu metu mintis pradėti intymius santykius su baro gražuole atrodo labai viliojanti, bet būna, kad tik ryte paaiškėja, jog gražuolė Angelina Jolie, kurią praėjusį vakarą pavyko įsitempti į savo lovą, blaivioje dienos šviesoje labiau primena Margaret Thatcher.

Ir nors daugeliui mūsų per savo gyvenimą yra tekę bent kartelį užsidėti „alaus akinius", iki šiol niekas nebuvo nustatęs, kodėl alkoholis taip keistai paveikia kitų žmonių vertinimą. Bet tik iki šiol.

„Alaus akinių efektas priklauso ne vien nuo to, kiek alkoholio žmogus suvartojo, yra ir kitų veiksnių", - sakė Mančesterio universiteto ( D.Britanija) klinikinės optometrijos profesorius Nathanas Efronas. Įdomu tai, kad mokslininkai dabar yra įsitikinę, jog norint patirti alaus akinių poveikį apskritai nebūtina gerti alkoholio.

„Mūsų formulė, pavyzdžiui, parodo, kad prastai matantis žmogus, kalbantis su kuo nors labai prirūkytame bare, patirs alaus akinių efektą, atitinkantį būseną, kai gerai matantis žmogus gerai apšviestoje ir neprirūkytoje patalpoje išgeria aštuonias pintas alaus".

Naudojant mokslininkų išvestą formulę galima išmatuoti, kaip labai pasireikš alaus akinių efektas.

Jei apskaičiavus gautas rezultatas būna mažesnis už 1, tai alaus akinių efektas apskritai nepasireiškia – tai reiškia, kad negražus žmogus ir atrodys negražiai.

Jei gautas rezultatas yra tarp 1 ir 50, tai juntamas silpnas alaus akinių poveikis – tai reiškia, kad žmogus, kuris paprastai atrodytų labai nepatraukliai, tuo metu „mažiau žalotų regą".

Vidutinį alaus akinių efektą reiškia rezultatas tarp 50 ir 100. Tai reiškia, kad asmuo, kuris paprastai jokiu būdu neatrodytų seksualus, staiga tampa pageidaujamu sekso partneriu.

Jei gaunamas rezultatas yra didesnis nei 100, juntamas stiprus alaus akinių efekto poveikis. Siaubingas baisūnas ar baisūnė, su kuriuo teko šnekėtis prieš valandą, dabar atrodys ne prasčiau nei Kylie Minogue ar George'as Clooney.

Pavyzdžiui, jei normaliai matantis asmuo išgeria penkias pintas alaus ir žiūri į kitą žmogų, esantį 1,5 metro atstumu, vidutiniškai prirūkytoje ir prastai apšviestoje patalpoje, tai panaudojus formulę būtų gaunamas skaičius 55 – pasireikštų vidutinio stiprumo alaus akinių efektas.

Išgėrus 8 pintas (2,8 litro) tomis pačiomis sąlygomis, gaunamas skaičius padidėtų iki 140 – alaus akinių efektas labai sustiprėtų.

Tyrimą atliko akinius gaminanti bendrovė, kuri apklausė daugiau nei 1000 greitų pasimatymų klubo narių.

Apklausos metu paaiškėjo, kad 68 proc. respondentų prabudę kitą rytą gailėdavosi, kad davė savo numerį kažkam, prie ko jų būnant blaiviam visiškai netraukia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją