Kaip rašo newscientist.com, Aristotelio universiteto (Graikija) mokslininkas Constantinas Papastefanou visoje šalyje matavo tabako lapų radioaktyvumą ir apskaičiavo vidutinę radiacijos dozę, kuri tektų žmogui, per dieną surūkančiam vidutiniškai 30 cigarečių. Nustatyta, kad šių natūralių radionuklidų skleidžiama radiacija siekia 251 mikrozyvertą per metus. Palyginimui, po Černobylio avarijos ceziu-137 užteršti lapai skleidžia 0,199 mikrozyvertų per metus radiaciją.

Nors rūkant išsiskiriančios radiacijos dozės tesudaro 10 proc. vidutinės iš aplinkos gaunamos radiacijos dozės, C.Papastefanou tvirtina, kad ši papildoma radiacija didina ligų tikimybę. „Daugelis mokslininkų mano, kad kai kurios mirtinos onkologinės rūkorių ligos prasideda ne nuo dervų ar nikotino, o nuo radioaktyvaus spinduliavimo“, - sakė mokslininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją