Nauji duomenys turi paskatinti žmones lytinių santykių metu nuolat naudoti prezervatyvus, kurie juos apsaugotų nuo HPV, sakė tyrimą atlikę mokslininkai. Kiti ekspertai teigia, kad šie rezultatai yra papildoma priežastis ir vyrams skiepytis nuo HPV.

Johnso Hopkinso Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos (JAV) mokslininkė Maura Gillison su kolegomis surinko 100 pacientų, kuriems diagnozuotas tonzilių ir gerklės vėžys, kraujo ir seilių mėginius. Mokslininkai palyginimui taip pat surinko 200 sveikų žmonių kraujo ir seilių mėginius.

Pagal antikūnų molekules kraujyje ir seilėse mokslininkai galėjo pasakyti, ar žmogus kada nors buvo užsikrėtęs HPV. Visi tyrimo dalyviai pateikė informaciją apie savo ankstesnius lytinius santykius, taip pat ir kiekį žmonių, su kuriais užsiėmė oraliniu seksu.

Kompensavus kitus gerklės vėžio rizikos veiksnius – gėrimą ir rūkymą – analizės metu nustatyta, kad žmonės, kurie buvo užsikrėtę HPV, šia vėžio forma sirgo 32 kartus dažniau už tuos, kurie su virusu niekada nebuvo susidūrę. O asmenys, kurių tyrimo duomenys parodė, jog jie buvo užsikrėtę ypatingai agresyvia HPV-16 viruso atmaina, gerklės vėžiu sirgo 58 kartus dažniau.

Palyginimui, ir rūkymas, ir besaikis gėrimas tokio vėžio riziką didina maždaug tris kartus.

Beveik visų tyrimo dalyvių gerklės vėžio pagrindinis židinys buvo vagelės aplink tonziles. Taip gali būti dėl to, kad šiose vagelėse užsilaiko infekciją sukėlėjai, mano Virdžinijos universiteto (JAV) mokslininkas Markas Stoleris, kuris nebuvo tyrimą atlikusios grupės narys.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad yra ryšys tarp oralinio sekso ir HPV sukelto gerklės vėžio. Žmonėms, per savo gyvenimą turėjusiems nuo 1 iki 5 oralinio sekso partnerių, rizika susirgti gerklės vėžiu buvo maždaug dukart didesnė nei žmonėms, kurie tokiais lytiniais santykiais niekuomet neužsiimdavo.

Jei oralinio sekso partnerių būta daugiau nei 5, tai tikimybė susirgti gerklės vėžiu buvo 250 proc. didesnė.

Nustatytas dar stipresnis ryšys tarp oralinio sekso ir gerklės vėžio, kurį neabejotinai sukėlė HPV-16 atmaina. Kai oralinio sekso partnerių būta daugiau nei 5, tai tikimybė susirgti HPV-16 sukeltu gerklės vėžiu padidėdavo 750 procentų.

„Šis tyrimas yra svarbus, nes jis sudėlioja visas galvosūkio detales į vieną vietą. Mums reikia įtraukti HPV infekciją į gerklės vėžio rizikos veiksnių sąrašą“, - sakė M.Gillison.

2006 metais JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) leido naudoti vakciną nuo kai kurių agresyviausių HPV atmainų, kurios siejamos su gimdos kaklelio vėžiu. Tačiau planai šia farmacijos įmonės „Merck“ sukurta vakcina paskiepyti paaugles mergaites buvo sukritikuoti.

Nebuvo atlikta tyrimų, kuriais būtų nustatinėjama, ar vakcina taip pat gali apsaugoti ir nuo gerklės vėžio, bet įrodymai, siejantys HPV ir gerklės vėžį gali paskatinti „Gardasil“ vakcina skiepyti platesnį žmonių ratą. „Ateityje bus stengiamasi į vakcinuojamų žmonių sąrašus įtraukti ir vyrus“, - sakė M.Stoleris.

Tonzilių ir gerklės vėžiu JAV serga vienas iš 100 000 suaugusių asmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją