Buvusi ilgametė „valstietė“ Rima Baškienė tikina, kad apskritai frakcijoje niekas nedega noru matyti į komandą įsiliejančią A. Širinskienę. Praėjusioje Seimo kadencijoje su ja dirbusios politikės teigimu, neformaliai šis klausimas jau buvo svarstytas frakcijoje.

„Buvo užduotas klausimas, kas pageidautų, kad Agnė ateitų į mūsų frakciją. Niekam nepakilo ranka“, – Eltai teigė parlamentarė, pažymėdama, kad tokį norą neformaliai buvo išsakiusi pati Mišrios grupės narė.

Rima Baškienė

Tačiau tarsi su kartėliu prisimindama bendrą darbą su A. Širinskiene, politikė abejojo, ar buvusios kolegės prisijungimas išeis į naudą demokratų frakcijai.

„Aš labai vertinu jos darbštumą, vertinu jos išmintį, tačiau nemanau, kad tai Demokratų frakcijai „Vardan Lietuvos“ tai suteiktų didelį pliusą. Ką reiškia žmogaus atėjimas prieš pat rinkimus? Tai reiškia tiesiog ieškojimą šiltesnės vietos sau. Ji dabar yra Mišrioje Seimo narių grupėje... Jos reikalas, kaip ji veiks toliau, bet tas faktas, kad frakcija nepanoro jos kviesti į savo frakciją, šį tą rodo“, – sakė politikė.

Saulius Skvernelis

S. Skvernelis: kalbame apie bendrą dalyvavimą Seimo rinkimuose


Savo ruožtu Demokratų sąjungos pirmininkas S. Skvernelis Eltai patvirtino, jog „Vardan Lietuvos“ diskutuoja apie politinius planus su A. Širinskiene. Visgi, jis akcentuoja, jog su buvusia „valstiete“ kalbama ne apie frakcijos pokyčius, bet apie spalį vyksiančius Seimo rinkimus.

„Matyt, ne viena partija ir frakcija kalbasi. Mes irgi turime tokį dialogą“, – Eltai sakė S. Skvernelis.

„Koks sprendimas bus – priklausys nuo jos pačios. Bet mes kalbame apie dalyvavimą Seimo rinkimuose – tai ne šios kadencijos klausimas, kas ir kokioje frakcijoje bus“, – patikino jis.

Seimo koridoriuose buvo kalbama, jog „Vardan Lietuvos“ ir buvusios „valstietės“ A. Širinskienės suartėjimui prieštarauja dalis partiečių. Klausiamas, ar dėl tokių demokratų planų ketvirtadienį politinę jėgą paliko ir Laima Mogenienė, S. Skvernelis teigė priešingai.

„Ji jau prieš tris mėnesius pareiškė, kad nedalyvaus daugiau politikoje, rinkimuose. Galbūt kai tokį pareiškimą pasakai, tai gal kitas tikisi, kad bus daug įkalbinėjimų. Mes kiekvienas turime pasirinkti ir toks pasirinkimas yra gerbtinas. (...) Požiūrių skirtumas yra normalus dalykas, jis egzistavo, bet dabar kuriasi naujos partijos, nauji judėjimai, nauji lyderiai – gal tiesiog yra noras arčiau jų pabūti“, – užuominomis kalbėjo jis.

Ar A. Širinskienės klausimas partijos gretose išties įžiebė karštus ginčus, S. Skvernelis tiksliai neatsakė. Jis nepatvirtino ir to, ar daugiausiai aistrų šiuo klausimu kėlė bendrapartietė Rima Baškienė.

„Kiekvienas mes laisvas pasirinkti, kaip ir kas norėtų ateityje gyventi. Bet turi pirmiausiai žiūrėti savęs. Aš tikiuosi, kad ponia Rima aktyviai dalyvaus mūsų rinkiminėje kampanijoje, ji turėtų laimėti vienmandatėje apygardoje. Taip pat bus geroje pozicijoje ir sąraše. Reikėtų į tai koncentruotis, o nežiūrėti, ar kažkas kitas kitoje apygardoje dėl partijos interesų kovos. Bet matysime, kaip bus“, – kalbėjo ekspremjeras.

A. Širinskienė: gavau kolegų kvietimą


A. Širinskienė taip pat Eltai patvirtino svarstanti apie galimą ateitį su ekspremjero partija. Visgi, ji nurodė, jog kvietimą bendradarbiauti gavo iš „Vardan Lietuvos“ – pati demokratų priimama nesiprašė.

„Galiu patvirtinti, kad kalbamės. Jeigu kalbame apie procesą, galiu pasakyti, kad tikrai svarstau. Gavau kolegų pasiūlymą“, – Eltai sakė A. Širinskienė.

„Yra tam tikras bendras darbas, kuris trunka kurį laiką. Manau, tai gana sėkmingas bendradarbiavimas“, – sakė ji.

Klausiama apie kalbas, esą politikė turėjo prisijungti prie demokratu frakcijos dar šį pavasarį, A. Širinskienė pažymėjo, kad jokių konkrečių susitarimų su S. Skvernelio vedama „Vardan Lietuvos“ dar nėra.

„Kol kas svarstau. O kas gandus leidžia dėl prisijungimo, dėl konkrečių datų – tai tikrai nežinau, nes konkretumų nėra, nėra bendro sutarimo“, – patikino ji, pridurdama, jog yra gavusi pasiūlymų bendradarbiauti ir iš kitų opozicinių jėgų.

ELTA primena, kad A. Širinskienė anksčiau priklausė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS), su kuria į Seimą 2016 m. bei 2020 m. buvo išrinktas ir S. Skvernelis.

Ekspremjeras paliko „valstiečių“ gretas 2021 m. rugsėjį ir netrukus įkūrė partiją „Vardan Lietuvos“. Tuo metu A. Širinskienė LVŽS paliko 2021 m. pabaigoje ir šiuo metu dirba Mišrioje Seimo narių grupėje.