Šiais metais Kauno savivaldybė sulaukė trijų grupuočių prašymų leisti organizuoti eitynes. Nacionalistai savo puslapyje internete skelbia, kad eitynės įvyks sekmadienį, vasario 15 d.,13 val. Kaip skelbė portalas DELFI, prie šių eitynių nori jungtis tokios organizacijos kaip socialistinis liaudies „Frontas“ ir judėjimas „Vytis“. Tačiau savivaldybė leidimų eiti Laisvės alėja neišdavė, tačiau dar neaišku, ar organizatoriai nežygiuos kitu maršrutu.

Tradiciškai Vasario 16-ąją Laisvės alėjoje būna Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos organizuojamos eitynės. Prieš kelias dienas portalui DELFI Valdybos pirmininkas Mindaugas Sidaravičius teigė, jog žmonės gali sutapatinti eitynes, nors vienos galimai organizuojamos su Kremliaus parama, o kitos yra tradicinės eitynės, pažyminčios Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Prašo atšaukti dėl Holokausto išniekinimo

Panašu, jog organizuojamos eitynės atkreipė ir žydų bendruomenės dėmesį ir supainiojo organizatorius, mat į Kauno miesto merą Andrių Kupčinską kreipėsi Jeruzalės „The Simon Wiesenthal“ centro vyriausiasis nacių medžiotojas dr. Efraimas Zuroffas. Laiške žydų bendruomenės atstovas ragina vadovą atšaukti neonacių eitynes, nes tai iškraipo Holokaustą ir yra neapykantos kurstymas. Tačiau nurodoma, jog tos eitynės bus vasario 16-tą, o ne 15-tą dienomis, kaip kad socialiniuose tinkluose skelbia nacionalistai.

„Kaip jūs gerai žinote, dar kartą neo-naciai ir ultranationalistai planuoja žygiuoti Kauno centre ateinantį pirmadienį, vasaris 16-tą, per Lietuvos nepriklausomybės dieną. Manau, kad tai turėtų būti akivaizdu jums, jog tokios eitynes, kuriose pagrindinis šūkis - „Lietuva lietuviams“ ir daugybė Lietuvos svastikų, rodomų kartu su Trečiojo Reicho sirgaliaus Juozo Ambrazevičius įvaizdžiu. Jis bendradarbiavo su naciais, nužudžiusiais kauniečių žydus. Tad vargu, ar tinkama yra jiems švęsti Lietuvos nepriklausomybę“, - rašoma laiške.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1026)