Kaip DELFI sakė Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, antradienį bus rengiamas tik rytinis Seimo plenarinis posėdis, kuriame numatomas Vyriausybės programos pateikimas. Tuomet programa keliaus į komitetus ir Seimo frakcijas, o ketvirtadienį numatomas programos svarstymas, tikimasi, kad tą pačią dieną pavyks programą ir priimti.

„Mes galvojame antradienį padaryti tik rytinį posėdį, kad po pietų frakcijos jau galėtų rengti susitikimus dėl Vyriausybės programos ir žiūrėsime, kaip sekasi. Jeigu seksis gerai, mes tikimės kuo artimesniu laiku patvirtinti Vyriausybės programą tam, kad galėtume pradėti dirbti. Nes kol nėra Vyriausybės, mums trinka darbas ir Seime, nes didžioji dalis teisės aktų projektų arba ateina iš Vyriausybės, arba reikalauja Vyriausybės išvados“, - sakė V. Gapšys.

Mykolo Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius teigia, kad prezidentui pasirašius dekretą dėl ministrų skyrimo jie dar neįgyja įgaliojimų veikti.

Įgaliojimus dirbti Vyriausybė įgyja, kai Seimas patvirtina Vyriausybės programą ir kai premjeras bei ministrai prisiekia Lietuvos Respublikai.

„Jeigu Seimas pritars Vyriausybės programai, tuomet Vyriausybė įgaus įgaliojimus veikti. Įgaus tik tuo atveju, jei Seimas pritars Vyriausybės programai. Po to, kai Vyriausybė gaus įgaus įgaliojimus veikti, ministrai prieš pradėdami eiti pareigas, turės prisiekti. Nuo priesaikos nauja Vyriausybė pradeda funkcionuoti, o senoji Vyriausybė atsistatydina“, - teigė V. Sinkevičius.

Tuo atveju, jeigu Seimas per 30 dienų nuo programos pateikimo nepriimtų jokio sprendimo arba per du mėnesius du kartus nepritartų programai, tuomet prezidentas turi teisę skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus – tačiau to daryti neprivalo.

„Bet tada naujai išrinktas Seimas turi teisę skelbti pirmalaikius prezidento rinkimus. Čia atsvara, bet šiuo atveju turbūt nėra reikalo kalbėti, kad nepritars Vyriausybės programai, man atrodo, kad pritars“, - svarstė teisininkas.

Seimo Statute nurodoma, kad nuo savo paskyrimo per 15 dienų paskirtasis premjeras pristato savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstymui programą. Paskutinė diena programai pateikti šiuo atveju yra pirmadienis.

Po programos pateikimo plenariniame Seimo posėdyje, kuriame turi dalyvauti ne tik premjeras, bet ir paskirtieji ministrai, programą svarsto Seimo frakcijos ir komitetai. Frakcijos ir komitetai gali į posėdžius kviesti premjerą ir ministrus, kad šie atsakytų į iškilusius klausimus. Formaliai komitetai ir frakcijos savo išvadas dėl programos privalo pateikti per 10 dienų nuo programos pateikimo, o ne vėliau kaip per 15 dienų nuo programos pateikimo ją turi apsvarstyti visas Seimas.

Seimas gali pritarti Vyriausybės programai, nepritarti arba grąžinti ją tobulinti.

Jei Seimas du kartus iš eilės nepritaria naujos Vyriausybės programai, ši Vyriausybė privalo atsistatydinti.