Tokį nutarimo projektą Seimo Audito komiteto vardu įregistravo šio komiteto pirmininkas Vytautas Kamblevičius.

Dokumento projekte Vyriausybei siūloma išanalizuoti ir įvertinti valstybės valdomų įmonių (VVĮ), įskaitant ir patronuojamąsias įmones, vykdomą veiklą ir jos atitiktį valstybės strateginiams ir VVĮ nustatytiems tikslams bei atsižvelgiant į gautus rezultatus priimti sprendimus dėl šių įmonių veiklos krypčių ir apimties.

Parlamentinis komitetas siūlo įvertinti, kokiu nekilnojamuoju turtu disponuoja VVĮ (įskaitant ir patronuojamąsias įmones), ir atsižvelgiant į VVĮ keliamus tikslus išanalizuoti, ar tas turtas yra naudojamas efektyviai ir racionaliai. Taip pat siūloma nustatyti gaires, kaip VVĮ veiklai nenaudojamas nekilnojamasis turtas turėtų būti panaudotas, kad jis duotų didžiausią naudą valstybei. Siekiant efektyviau naudoti valstybės turtą – valstybinę žemę, Seimo Audito komitetas ragina įvertinti galimybę keisti teisinį reguliavimą, susijusį su naujų statinių statybos vykdymu išnuomotuose valstybinės žemės sklypuose.

Nutarimo projekte Nacionalinei žemės tarnybai pasiūlyta „nedelsiant imtis priemonių tinkamam valstybinės žemės naudojimo kontrolės organizavimui ir vykdymui užtikrinti: įvertinti, ar valstybinės žemės sklypai ir juose esantys statiniai naudojami pagal paskirtį; įvertinti, ar valstybinės žemės sklypai yra tinkamo dydžio esamiems pastatams eksploatuoti“.

Seimo Audito komitetas ketina atlikti šio nutarimo vykdymo parlamentinę kontrolę.

Seimui siūloma atkreipti dėmesį į Audito ataskaitoje „nustatytas problemas dėl valstybės valdomų įmonių (VVĮ) vykdomos veiklos ir turto naudojimo, kurios turėtų būti sprendžiamos valstybės mastu“. Parlamentinis komitetas ragina siekti, kad būtų nustatytos VVĮ veiklos ir turimo nekilnojamojo turto valdymo gairės ir kryptys, taip prisidedant prie valstybės gaunamos grąžos iš VVĮ didinimo.

Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, kaip vykdanti valstybinės žemės patikėtinės funkcijas, turi tinkamai vykdyti valstybinės žemės naudojimo kontrolę“,– pabrėžiama dokumento projekte.

Kaip ELTA jau skelbė, šių metų kovo 22 d. Seimas pasiūlė Valstybės kontrolei atlikti valstybinį auditą, įvertinant valstybės valdomos įmonės uždarosios akcinės bendrovės „NT Valdos“ ir uždarosios akcinės bendrovės „Karalienės Mortos mokykla“ pernai rugsėjo 11 d. sudarytos preliminariosios sutarties teisėtumą bei ekonominį pagrįstumą. Tokį auditą buvo siūloma atlikti iki šių metų birželio 1 d.

Tai numatantis nutarimo projektas „Dėl pavedimo Lietuvos Respublikos valstybės kontrolei atlikti valstybinį auditą“ buvo priimtas už balsavus 61 parlamentarui, 17 prieš ir 4 susilaikius.