Vidaus reikalų ministro Artūro Meliano teigimu, šio įstatymo pakeitimai leis efektyviau naudoti priešgaisrinei saugai skiriamas lėšas.

Trečiadienį išplatintame pranešime ministras pabrėžia, kad viešojoje erdvėje pasirodančios interpretacijos, esą priėmus įstatymo pataisas visuose mažuose miesteliuose ir kaimuose bus panaikintos savivaldybių ugniagesių komandos, yra neteisingos ir klaidina visuomenę.

"Visų pirma bus kuriamas ugniagesių savanorių tinklas - tai bus ilgalaikis procesas, kuriam pagrindus ir padės šio įstatymo pakeitimai. Tai ilgainiui leis atkurti Lietuvoje prieškariu veikusią ugniagesių savanorių veiklą, skatins gyventojų sąmoningumą ir saugią kaimynystę. Be to, taip bus prisijungta prie visoje Europoje veikiančio ugniagesių savanorių tinklo", - teigė A.Melianas.

Pasak ministro, šio įstatymo pakeitimai taip pat leis sumažinti ūkio subjektams tenkančią administracinę naštą - juos priėmus, Lietuvoje veikiančių įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovams nebereikės privalomai deklaruoti objekto atitikties priešgaisrinę saugą reglamentuojantiems teisės aktams, tačiau jie turės teisę tai padaryti.

Priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimais taip pat apibrėžiami Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir savivaldybių priešgaisrinių tarnybų veiklos organizavimo bei steigimo principai, tikslinamos nuostatos, susijusios su gaisrų gesinimo organizavimu ir vadovavimu gaisro gesinimui, reglamentuojamos vadovavimo teisės gesinant gaisrus miškuose, laivuose ar tarptautiniuose oro uostuose.

Minėtiems Priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

A.Melianas anksčiau yra sakęs, jog savanoriams ugniagesiams numatoma suteikti socialines garantijas ir tam tikrus kitus "motyvacinius momentus".

"Daugelyje pasaulio valstybių egzistuoja tokia sistema - nereikia nuolat dirbti, eiti į darbą ir panašiai, jie dirba kažkur kitur, bet, sakykime, tokioje tarnyboje, kur, natūralu, gal yra sąryšis su tokia veikla, ir reikiamu momentu, jeigu tam tikrame miestelyje arba tam tikroje įstaigoje atsitinka nelaimė ir prasideda gaisras, tai jie tada jau žino savo tam tikras instrukcijas, savo tam tikras prievoles ir dalyvauja gesinant gaisrus", - yra aiškinęs A.Melianas.