Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengą projektą, kuriam trečiadienį pritarė ministrų kabinetas, 63-ejų A.Šleževičiui valstybinę pensiją numatoma mokėti nuo šių metų spalio 1 dienos.

Tačiau posėdyje socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas pažymėjo, kad šiuo metu Seime svarstomos pataisos, leisiančios valstybinės pensijos mokėjimą susieti ne tik su draudžiamosiomis, o su visomis asmens pajamomis. Pasak ministro, toks sprendimas leistų atšaukti jau paskirtų valstybinių pensijų mokėjimą.

Premjeras Andrius Kubilius savo ruožtu paragino D.Jankauską Vyriausybės sprendimą tinkamai paaiškinti visuomenei.

„Tokie yra įstatymo reikalavimai“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius, atsakydamas į klausimą, kodėl M. Šleževičiui buvo skirta renta. Anot ministro pirmininko, Seimas netrukus turėtų svarstyti įstatymo pataisas, pagal kurias bus vertinamos visos, o ne tik draudžiamos pajamos asmenų, prašančių valstybės rentos, tai turėtų leisti įvertinti realias pajamas, ne tik iš darbinių santykių.

Iš posto A.Šleževičių išvertė vadinamasis bankų skandalas, kai jis likus dienai iki Lietuvos akcinio inovacinio banko bankroto atsiėmė terminuotą 135 tūkst. litų indėlį. A.Šleževičius 1996 metais premjero posto neteko Seimo sprendimu.

Pirmojo laipsnio valstybinės pensijos dydis yra 800 litų. Socialinių išmokų mokėjimo ir perskaičiavimo laikinojo įstatymo galiojimo metu, jei negaunama kitų valstybinių išmokų, išmoka mažinama iki 680 litų.

Įstatyme numatyta teisė į pirmojo laipsnio valstybinę pensiją Lietuvos piliečiams, buvusiems Lietuvos Seimo pirmininku, premjeru, Aukščiausiojo ar Konstitucinio Teismo pirmininku, jei jie bent dvejus metus ėjo minėtas pareigas ir nebuvo atleisti iš pareigų apkaltos tvarka, o po atleidimo iš pareigų nebuvo teisti už tyčinio nusikaltimo padarymą.

Ši pensija skiriama, kai pretendentai sulaukia senatvės pensijos amžiaus arba yra pripažįstami nedarbingais ar iš dalies darbingais, netekusiais 60 procentų ir daugiau darbingumo.