Kaip DELFI jau rašė, gegužę susitikęs su premjeru Andriumi Kubiliumi kardinolas Audrys Juozas Bačkis užsiminė norintis, kad Šv. Jonų bažnyčią reikia grąžinti Vilniaus arkivyskupijai. A. Kubilius neatsispyrė Bažnyčios norams ir suskubo pareikšti, kad statinys turi priklausyti Bažnyčiai.

Kilus visuomenės nepasitenkinimui, premjero sudaryta darbo grupė nebuvo susirinkusi iki šiol. B. Juodka mano, kad klausimą pavyks išspręsti ir be komisijos.

„Mes bandome su arkivyskupija aiškintis priežastis ir kai ką suprasti. Manau, bus rastas koks nors kompromisas. (...) Yra galiojanti 1991 m. tarp rektoriaus ir vyskupo pasirašyta sutartis, net nėra sąlygų dėl jos nutraukimo. Šiai sutarčiai niekas neturi pretenzijų“, - kalbėjo B. Juodka.

Pasak rektoriaus, arkivyskupija vadovaujasi naujuoju Mokslo ir studijų įstatymu, pagal kurį iki 2012 m. visos aukštosios mokyklos iš biudžetinių įstaigų turi tapti viešosiomis.

„Arkivyskupijai atrodo, kad pereinant iš vieno statuso į kitą, dings bažnyčia iš jų veiklos sferos“, - sakė B. Juodka. Tačiau akademikas aiškina, kad iš biudžetinės įstaigos pereinant į viešąją Vyriausybė universitetui leis bažnyčia naudotis pasitikėjimo teise.

„Niekas neparduoda nei bažnyčios, nei varpinės. Niekur ji nedings – bus valstybės nuosavybė kaip ir dabar, absoliučiai niekas nesikeis“, - kalbėjo B. Juodka.

Pasak VU tarptautinių reikalų prorektoriaus Rimanto Vaitkaus, dabar bažnyčioje pamaldos vyksta antradieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais. Įvairios apeigos taip pat vyksta savaitgalį. „Nueikit savaitgalį prie VU ir pamatysite besifotografuojančius, šampaną geriančius vestuvininkus. Viskas ten vyksta normaliai, aš nežinau, iš kur čia kilo tas interesas“, - sakė R. Vaitkus.

Mokslo reikalų prorektoriaus prof. Jūro Banio teigimu, bažnyčia universitetui priklauso nuo 1579 m. „Per tiek amžių Jonų bažnyčia išliko ir aš nematau jokių pavojų, kad ir toliau negalėtų būti“, - sakė J. Banys.

Kad Vilniaus universitetui priklausanti Šv. Jonų bažnyčia turėtų likti mokslo šventove, yra pareiškusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tos pačios nuomonės laikosi ir VU studentai.