D. Noreika ir buvęs VSD Klaipėdos apygardos valdybos viršininkas Algirdas Grublys į teismą buvo iškviesti E. Kusaitės ir jos advokato iniciatyva. Teismas nusprendė juos apklausti viešame posėdyje, tačiau iš liudytojų konkrečių detalių taip ir nesužinojo – pareigūnai atsisakė kalbėti apie operatyvinę veiklą.

D. Noreika teismui patvirtino, kad E. Kusaite VSD susidomėjo, kai į juos pagalbos kreipėsi kaltinamosios motina ir teta – tuo metu mergina buvo išvykusi į Vokietiją. Pasak pareigūno, į Lietuvą grąžinta mergina buvo iškviesta pokalbiui į VSD Klaipėdos apygardos valdybą.

„Jeigu kalbėsiu apie operatyvinį tyrimą, aš atskleisiu detales, o to aš negaliu daryti“, – tikino Antiteroristinio skyriaus viršininkas. Jis pabrėžė, kad operatyviniais kanalais buvo patikrinta informacija apie E. Kusaitę ir nuspręsta kaltinamosios dėl jos elgesio neįspėti.

„Mes atlikome tam tikrus operatyvinius veiksmus, bet jos neįspėjome, nes matėme, kad tai bus netikslinga“, – pažymėjo liudytojas.

Pasak jo, pareigūnai padarė viską, kad užkirstų kelią E. Kusaitės planuojamam įvykdyti nusikaltimui.

Atsakinėdamas į E. Kusaitės advokato klausimus D. Noreika neįvardijo nė vieno slaptojo VSD agento, tačiau patikino, jog visus jį dominančius duomenis ji

„Jeigu E. Kusaitė įsijungs į išsilaisvinimo veiklą neteisėtais veiksmais, nemanau, kad žmonių žudymas kitoje valstybėje yra teisėta veikla, – tvirtino liudytojas. – Panelė E. Kusaitė ruošėsi susisprogdinti Rusijos teritorijoje. Susisprogdinimas pagal Lietuvos įstatymus yra teroro aktas, ji pati sakė, kad susisprogdins paimdama karines gyvybes“.

Pareigūnas pabrėžė, kad VSD būtų sulaikiusi ir bet kurį kitą asmenį, jeigu jis ketintų susisprogdinti kitoje valstybėje.

Apie E. Kusaitės bylą nieko negalėjo pasakyti ir VSD Klaipėdos apygardos valdybai vadovaujantis A. Grublys. Jis patikino, kad labiau yra administratorius. „Dėdamas parašus aš tikiu savo pareigūnais“, – sakė jis, pažymėjęs, jog jau trejus metus yra išėjęs į pensiją ir E. Kusaitės istorija nesidomi.

DELFI primena, kad E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių – susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.