Pateikiami patariamai, kaip atpažinti šnipinėjimą bei jo išvengti.

Pastaruoju metu VSD fiksuoja suintensyvėjusią žvalgybinę veiklą, kurią agresyviausiai vykdo Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos. Tai daroma tiek Lietuvos teritorijoje, tiek užsienyje. 

VSD informuoja, kad žvalgybinį susidomėjimą sukėlę asmenys užsienyje gali būti slaptai sekami, klausomasi jų telefoninių pokalbių, slaptai filmuojami, jų pokalbiai gali būti įrašinėjami viešbučių kambariuose, apžiūrima ten ir kitur be priežiūros palikta elektroninė įranga, lagaminai. Informacijai apie užsieniečius rinkti užsienio žvalgybos tarnybos gali panaudoti tų asmenų verslo partnerius, draugus, pažįstamus.

Devynių puslapių VSD instrukcijoje rašoma, kad Lietuvoje itin agresyvią veiklą vykdo Rusijos specialiosios tarnybos, kurias domina politinė, ekonominė, karinė, mokslinė ir technologinė informacija. Atmintinėje pažymima, kad šnipinėjimo „taikiniais“ gali tapti ne tik su įslaptinta informacija dirbantys asmenys, bet ir kitų sričių specialistai ar perspektyvūs asmenys. Dažniausiai ieškoma piliečių, kurių netenkina esama finansinė padėtis, nepastebimai stengiamasi išsiaiškinti „taikinio“ geopolitines simpatijas, asmenines ar su darbu susijusias problemas.

Gyventojams siūloma atkreipti dėmesį į didelį palankumą jiems rodančius užsieniečius, svetimų valstybių diplomatų prašomas padaryti „paslaugas“, prašymus susitikti neoficialioje aplinkoje ir kitus veiksnius.

Siekiant išsiaiškinti ir neutralizuoti užsienio valstybių žvalgybos ir saugumo tarnybų veiklą, labai svarbus yra visuomenės sąmoningumas ir iniciatyva, praneša VSD. Todėl tų, kuriems kilo įtarimų dėl asmenų ar organizacijų šnipinėjimo, atliekamo užsienio valstybių žvalgybos tarnybų, prašoma kreiptis į Valstybės saugumo departamentą. Teigiama, jog VSD darbuotojai padės įvertinti, ar pavojus yra realus, ir imsis veiksmų, kad šnipinėjimo veikla būtų nutraukta. Su žvalgybos tarnybomis susidūrusiųjų užsienyje prašoma iš karto kreiptis į Lietuvos diplomatinėse atstovybėse dirbančius konsulinius darbuotojus, grįžus – į VSD.

Su VSD galite susisiekti skambindami telefonu 870666475, siųsdami informaciją elektroniniu paštu vsd@vsd.lt arba spauda@vsd.lt. Artimiausiu metu Departamentas žada atnaujinti VSD tinklalapį – jame bus patogiau pateikti informaciją apie grėsmes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)