Remdamasis VSD pažyma valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Bliuvas antradienį teismo paprašė baudžiamąją bylą nagrinėti neviešame posėdyje. Pasak prokuroro, Airijos teroristai bando surasti svarbų liudytoją, kuris byloje įvardijamas kaip „Liudytojas Nr. 6” ir su juo bei jo šeimos nariais susidoroti.

Prieš pradedant baudžiamosios bylos nagrinėjimą paaiškėjo, kad labai svarbus liudytojas R. M. Jardine'as esą anksčiau galėjo priklausyti RIRA grupuotei ir kartu su 36 metų M. Campbellu dalyvavo tarptautinėje cigarečių kontrabandos tinklo veikloje. Vėliau R. M. Jardine pradėjo bendradarbiauti su Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos slaptosiomis tarnybomis bei joms padėjo atskleisti RIRA nario M. Campbello nusikalstamą veiką.

Slaptuoju agentu teroristinės grupuotės narys dirbo nuo 2002 iki 2008-ųjų. Jis veikė ne tik Airijoje ar Didžiojoje Britanijoje, bet ir Prancūzijoje, Belgijoje. Gali būti, kad saugomas liudytojas šiuo metu yra Lietuvoje.

Prokuroras taip pat pažymėjo, kad Lietuvos teisėsaugai kol kas nėra pasiekiami trys RIRA nariai, tarp jų – ir teroristinės grupuotės lyderis Liamas Campbellas. Pasak kaltintojo, byloje taip pat ketinama apklausti įslaptintą liudytoją, kurio asmens duomenys yra laikomi valstybės paslaptimi, tačiau kadangi kol kas nebaigti kiti su teroristais susiję ikiteisminiai tyrimai, todėl baiminamasi, jog slapta informacija gali būti paviešinta bei gali būti atskleista įslaptinto liudytojo asmenybė.

Tačiau šie prokuratūros argumentai ne visai įtikino teismą – teisėjas Arūnas Kisielius nusprendė Airijos teroristo bylą nagrinėti viešame posėdyje, tačiau įslaptintą liudytoją ir R.M. Jardine apklausti ne viešame posėdyje. Ne viešame teisme, kuris numatytas jau spalio pradžioje, teismas taip pat ketina apklausti dar penkis liudytojus. Visi jie turėtų į Lietuvą atvykti iš Jungtinės Karalystės bei Airijos.

Antradienį bylos dar nepradėjus nagrinėti iš esmės paaiškėjo, kad per klaidą M. Campbellui nebuvo įteikti visi kaltinamojo akto puslapiai, todėl teismas buvo priverstas bylos nagrinėjimą atidėti – kaltinamasis per šį laiką galės susipažinti su visais liudytojų parodymais.

Kaltinamąjį gina dvi advokatės, tačiau jos neatskleidžia, kokia yra su teroristais siejamo M. Campbello pozicija. Jos tik prisipažino, kad siekia gauti visus dokumentus, susijusius su svarbaus liudytojo R.M. Jardineso praeitimi – esą prieš įsidarbindamas slaptosiose tarnybose vyriškis buvo susijęs su kontrabanda. „Viską jūs išgirsite bylos nagrinėjimo metu“, - po posėdžio aiškino advokatės.

Beje, nors teismas bylos nagrinėjimą atidėjo, tačiau svarstė klausimą, ar 19 mėnesių už grotų esančiam M. Campbellui turėtų būti toliau taikomas kardomasis kalinimas. Pats airis teismo prašė jį paleisti iš Lukiškių kalėjimo už užstatą, nors jo sumos ir nenurodė. Ar jo prašymas bus patenkintas, teisėjas A. Kisielius žada paskelbti penktadienį.

M. Campbellas kaltinamas rengęsis padaryti kontrabandą, disponavimu šaunamaisiais ginklais, pasikėsinimo teikti paramą teroristų grupei.

Praėjusių metų sausio 22-ąją sulaikytas M. Campbellas jau buvo įsigijęs didelės sprogstamosios galios sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, didelį kiekį šaunamųjų ginklų – snaiperinį šautuvą, trotilą, granatsvaidžius, detonatorius. Juos Airijos pilietis laikė negyvenamosiose patalpose.

Ginklai ir sprogmenys turėjo būti teikiami Airijos Respublikos teroristinei grupei RIRA.

Neatmetama galimybė, kad M. Campbello galimai padarytos nusikalstamos veikos galėjo būti vykdomos ilgą laiką tiek Lietuvoje, tiek kitų užsienio valstybių teritorijoje. Prokurorai pažymėjo, kad nusikalstamos veikos, kuriomis kaltinamas airis, galimai nebuvo atsitiktinės ir iš anksto suplanuotos bei gerai organizuotos.

M. Campbellas ir kartu su juo buvusi Airijos pilietė buvo sulaikyti, kai VSD bei Krašto apsaugos ministerijos specialiojo padalinio pareigūnai atliko tarptautinę antiteroristinę operaciją, kuria buvo siekiama užkirsti kelią nelegaliai ginklų bei sprogmenų apyvartai. Moteriai prokurorai yra leidę išvykti iš Lietuvos, jai įtarimai panaikinti.

M. Campbellas buvo stebimas jau vykstant jam į Vilnių, kuriame jis buvo suvestas su netikru prekeiviu. Pogrindyje veikiantis policininkas galimam pirkėjui derybų metu parodė šaunamųjų ginklų komplektą, be to, jį domino sprogmenys.

Prieš ketverius metus M. Campbellas buvo atsidūręs „Real IRA" cigarečių kontrabandos, vertos milijonus eurų, tinklo centre. Jis suimtas po to, kai po sandėlių reidų Olandijoje ir Airijoje buvo atskleistas tarptautinis cigarečių kontrabandos tinklas

Didžioji kontrabandinių cigarečių dalis buvo skirta juodosioms Airijos ir šiaurės Airijos rinkoms. Vėliau išaiškėjo, kad kontrabandinės cigaretės imitavo „Super Kings" prekinio ženklo cigaretes.

Tada Olandijos teismas vyrą pripažino kaltu iš valstybės iždo apgaulės būdu per akcizo mokesčius pasisavinus 327 tūkst. eurų ir buvo nuteistas keturių mėnesių kalėjimo bausme.