Neoficialiai kalbintas vienas Seimo Užsienio reikalų komiteto narys DELFI spėjo, kad V. Putino greičiausiai nesulauksime. „Paprastai prieš tokio lygio susitikimus atsiunčiama vadinamoji paruošiamoji komanda. Šį kartą jos nėra“, - teigė parlamentaras.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Neris Germanas, atsakingas už renginio organizavimą, DELFI teigė, kad oficialaus atsakymo iš Maskvos iki šiol nėra. Dalyvavimo nėra patvirtinęs ir Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

„Oficialaus atsakymo, ar atvyks V. Putinas, dar neturime. Tikimės, kad šiandien ar vėliausiai rytoj jis bus, nes laikas spaudžia“, – sakė ministerijos Europos šalių departamento ambasadorius ypatingiems pavedimams N. Germanas.

Anot jo, atsakymo nėra ir iš Islandijos bei Lenkijos. D. Tuską nuo dalyvavimo gali sulaikyti ne tik politinė situacija – artėja prezidento rinkimai, kuriuos teko paankstinti po šalies vadovo Lecho Kaczynskio žūties, bet ir potvynis – gyventojai atidžiai stebi, kaip valdžia reaguoja į gamtos.

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Arūnas Valinskas teigia, kad toks V.Putino sprendimas būtų dar vienas antausis Lietuvai.

Antradienį premjeras Andrius Kubilius teigė dar nežinąs V. Putino sprendimo dėl kelionės į Lietuvą. Kovą premjeras yra sakęs, kad V.Putino vizitas Lietuvoje „tikėtinas“.

Koalicijos partneriai konservatorius ir prezidentę Dalią Grybauskaitę kaltino, kad šie, besitikėdami V. Putino apsilankymo Lietuvoje ėmė pataikauti Rusijai.

Tai būtų pirmas buvusio Rusijos prezidento ir dabartinio vyriausybės vadovo V. Putino, kaip oficialaus pareigūno, vizitas į Lietuvą. 2000-2008 m. prezidentu buvęs, dabar vyriausybei vadovaujantis V. Putinas dar nesilankė mūsų šalyje kaip oficialus Rusijos atstovas. 1997-ųjų rugsėjį į Lietuvą buvo atvykęs tuometis premjeras Viktoras Černomyrdinas.

Diplomatiniuose sluoksniuose buvo kalbama, kad V. Putino dalyvavimas priklausys nuo Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, su kuria jį sieja gana bičiuliški santykiai, atsakymo. Ši dar kovą patvirtino atvyksianti į Vilnių. Renginyje taip pat dalyvaus Baltijos šalių, Norvegijos ir Suomijos premjerai, Danijos ir Švedijos vicepremjerai, Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso.

Viršūnių susitikimas – bene aukščiausio lygio per pastaruosius kelerius metus renginys Vilniuje vyks birželio 1-2 d. Į jį buvo pakviesti 11 organizacijai priklausančių valstybių premjerai ir EK, kuri taip pat yra organizacijos narė, bei Baltijos jūros parlamentinės konferencijos vadovai.

A. Merkel į Vilnių užsuks tik kelioms valandoms. Ji turės laiko susitikimams su prezidente Dalia Grybauskaite bei Vyriausybės vadovu Andriumi Kubiliumi ir neformaliai vakarienei su kolegomis. Pastaroji, bene pagrindinis viršūnių susitikimo renginys, vyks Chodkevičių rūmuose. Iškart po vakarienės A. Merkel planuoja išskristi iš Vilniaus.

Kiek ilgiau Lietuvoje viešės J. M. Barroso – greičiausiai iš Rostovo prie Dono, kur vyks Europos Sąjungos ir Rusijos viršūnių susitikimas, atvykęs birželio 1-ąją, kitą dieną jis dalyvaus ne tik BJVT debatuose, bet ir Baltijos plėtros forume „Iššūkiai Europai – sprendimai regionui: darbo, investicijų ir tvaraus augimo darbotvarkė“ – priešpiet „Litexpo“ rūmuose bus surengta bendra sesija.

Viršūnių susitikimas vainikuos metus užtrukusį Lietuvos pirmininkavimą tarybai. Liepos 1-ąją šias pareigas iš Lietuvos perims Norvegija. Premjerų susitikimai tradiciškai rengiami kas dvejus metus. Tarybai priklauso 11 valstybių (Danija, Estija, Islandija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Norvegija, Rusija, Suomija, Švedija, Vokietija) ir EK.