Jos uždarymo projektą rengusios ir įgyvendinančios Vokietijos HGW kompanijos atstovai antradienį Visagine surengtame seminare kalbėjo, kaip gali būti sprendžiamos Visagino socialinės problemos uždarius atominę jėgainę.

Ūkio viceministras Rimantas Vaitkus Eltai sakė, kad numatoma bendradarbiauti su Vokietija rengiant ir realizuojant Ignalinos atominės jėgainės uždarymo projektus. Tarptautiniam Ignalinos atominės jėgainės pirmojo bloko uždarymo fondui Vokietija skiria 7 mln. eurų, iš kurių 0,5 mln. eurų numatyta naudoti dvišaliam bendradarbiavimui.

Dviejų dienų seminare dalyvauja Ūkio ministerijos atstovai, Zarasų, Ignalinos ir Visagino merai, grupė Ignalinos atominės jėgainės specialistų. Jis surengtas Ūkio ministerijos ir Vokietijos Meklenburgo ir Viršutinės Pomeranijos žemės iniciatyva.

Vokiečiai informavo seminaro dalyvius, kad sumanymas uždaryti Greifsvaldo atominę elektrinę kilo 1990-1991 metais. Jėgainėje buvo eksploatuojami 8 WWER-440 tipo reaktoriai ir dirbo 5 tūkst. 500 darbuotojų. 1992 metais ten buvo pradėta statyti laikina "Nord" kuro saugykla, o 1995 metais buvo gautas leidimas uždaryti elektrinę. Uždarymo projekto vertė siekia 6,2 milijardo Vokietijos markių, galutinė jo realizavimo data - 2013 metai.