Garbės sargybos kuopos pasirodyme pagal karinį protokolą dalyvavo visų NATO šalių kariuomenių vadai, taip pat vyriausiasis sąjungininkių pajėgų Europoje vadas generolas Philipas Breedlove'as, vyriausiasis sąjungininkių pajėgų vadas transformacijai Jeanas-Paulis Palomerosas ir kiti aukščiausio rango Aljanso kariškiai. Paradą priėmė Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Jonas Žukas ir NATO karinio komiteto pirmininkas Knudas Bartelsas.

Tai pirmasis NATO karinio komiteto susitikimas po Velse rugsėjo pradžioje vykusio Aljanso viršūnių susitikimo, kurio metu buvo nuspręsta atnaujinti NATO gynybos planus, kurti ypač greito reagavimo karines pajėgas, o Rytų Europoje steigti karinio koordinavimo vadavietes. Vilniuje bus aptarti praktiniai Velso nutarimų aspektai ir jų įgyvendinimas. Renginyje taip pat bus kalbama apie geopolitinius iššūkius Ukrainos konflikto fone, karinės operacijas ir naują Afganistane planuojamą misiją „Resolute Support“, pakeisiančią šiuo metu vykdomą ISAF misiją.

Konferencijos pabaigoje bus išrinktas naujasis NATO karinio komiteto pirmininkas, pakeisiantis kadenciją baigiantį K. Bartelsą.

Vilniuje, prieš prasidedant NATO karinio komiteto konferencijai, Baltijos šalių ir Lenkijos kariuomenių vadai su vyriausiuoju sąjungininkių pajėgų Europoje vadu (angl. SACEUR) generolu Philipu Breedlove'u aptarė regioninio saugumo situaciją ir NATO viršūnių susitikime Velse priimtus sprendimus.

Susitikime pagrindinis dėmesys buvo skirtas Baltijos šalyse ir Lenkijoje ketinamiems steigti NATO vadovavimo ir valdymo elementams (angl. Command and Control Elements). Generolai apsikeitė nuomonėmis apie galimus reikalavimus vietoms, kuriose būtų steigiami šie elementai, diskutavo apie jų numatomas funkcijas ir pavaldumą.

Baltijos šalių ir Lenkijos kariuomenių vadai susitiko su vyriausiuoju sąjungininkių pajėgų Europoje vadu Philipu Breedlove'u. I. Budzeikaitės nuotr.
Planuojama, kad konkretesnės detalės dėl NATO vadovavimo ir valdymo elementų steigimo Rytų Europos šalyse paaiškės po NATO karinio komiteto konferencijos, NATO šalių kariuomenių vadams priėjus prie bendro sutarimo. Rugsėjo 19-21 dienomis Vilniuje vyksta aukščiausiosios karinės NATO institucijos – Karinio komiteto, kurį sudaro kariuomenių vadai – susitikimas. Renginio šeimininkas – Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas. Tai pirmas NATO kariuomenių vadų susirinkimas po NATO viršūnių susitikimo Velse. Vilniuje NATO karinis komitetas susirenka antrą kartą, pirmą kartą Lietuvos sostinėje NATO šalių kariuomenių vadai posėdžiavo 2004 m.
Baltijos šalių ir Lenkijos kariuomenių vadai susitiko su vyriausiuoju sąjungininkių pajėgų Europoje vadu Philipu Breedlove'u. I. Budzeikaitės nuotr.
Pagrindinės susitikimo darbotvarkės temos: regiono saugumas ir iškilę iššūkiai, operacijos ir šiuo metu vykstanti misija Afganistane ir planuojama ją pakeisianti „Tvirta parama“ (angl. „Resolute Support“). Taip pat NATO šalių kariuomenių vadai tarsis, kaip įgyvendinti Velse pasibaigusiame NATO valstybių ir vyriausybių vadovų susitikime priimtus sprendimus dėl Pasirengimo veiksmų plano ir priešakinių pajėgų. Konferencijos pabaigoje kariuomenių vadai išrinks naują NATO karinio komiteto pirmininką.

NATO karinio komiteto susitikimo ceremonija Katedros aikštėje