Išleistuvių ceremonija vyks bataliono rikiuotės aikštėje Vilniuje. Tarnybą baigusius šauktinius sveikins krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, bataliono vadovybė, karių artimieji ir draugai.

11 iš 35 karių planuoja grįžti į batalioną ir tęsti tarnybą Lietuvos kariuomenėje kaip profesinės karo tarnybos kariai, nurodo Krašto apsaugos ministerija. Dar du kariai, tarp jų ir vienintelė mergina, planuoja studijuoti Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje ir jau yra sėkmingai įveikę pirmuosius atrankos etapus.

Didžioji dalis privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjusių jaunuolių – savanoriai, kiti – šauktinių sąraše buvę ir norą pirmumo tvarka atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pareiškę vaikinai.

Išleidus į atsargą Gedimino štabo batalione tarnavusius šauktinius, batalione lieka tarnauti per 70 šauktinių karių, pradėjusių tarnybą praėjusių metų pabaigoje ir šių metų balandžio pradžioje.

Šaukimas į kariuomenę Lietuvoje grąžintas pernai. 2015 metais nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjo 3 tūkst. jaunuolių, pirmieji tarnybą baigę šauktiniai, tarnavę Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje, į atsargą išleisti gegužės pabaigoje. Kitą savaitę į atsargą išlydimi LDK Vytenio bendrosios paramos batalione Marijampolėje ir LDK Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione Tauragės rajone tarnybą atlikę kariai.

2016 metais, kaip ir pernai, tarnybą atliks 3 tūkst. karo prievolininkų. Kitąmet šauktinių turėtų daugėti — planuojama šaukti nuo 3,5 tūkst. iki 4 tūkst. vaikinų nuo 19 iki 26 metų.

Visi tarnybą baigę šauktiniai kariai, išleidus juos į atsargą, bus įrašyti į parengtąjį kariuomenės personalo rezervą ir karo prievolininkų registrą. Vėliau kartą per penkerius metus jie bus šaukiami į 20-30 dienų trukmės kartotinius mokymus ir pratybas, organizuojamus parengtojo rezervo kariams.