Vilniaus savivaldybėje pirmadienį pristatyti 10 naujų viešųjų erdvių. Suprojektavę daugiabučių rajonuose dešimt išskirtinių erdvių, architektai pristatė savo idėjas, kurias subrandino kartu su vietos bendruomene, jų įgyvendinimo etapus. Nauji skverai atsiras Fabijoniškių, Lazdynų, Antakalnio, Šeškinės, Karoliniškių, Pilaitės, Naujamiesčio, Naujosios Vilnios, Pašilaičių ir Naujininkų rajonuose, kuriuose dar likusios sovietmetį menančios plytelės, chaotiškai susodinti želdiniai, neveikiantys fontanai ir pan.

Pasak Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, naujus skverus nuspręsta įrengti tuose rajonuose, kur gyvena daugiausiai žmonių, kas liudija apie gerą gyvenamąją aplinką, bet neišvystytą rekreacinę zoną. Skveruose numatoma įrengti įvairias zonas, pasodinti želdinius, suprojektuoti mažosios architektūros statinius.

"Tikslas iškeltas buvo labai paprastas - kad vilniečiui, žmogui, gyvenančiam daugiabučių rajone, kaip turistui nereikėtų važiuoti tik iki Bernardinų sodų ar Vingio parko, galėtų ateiti praleisti laiką kiekvieną dieną. Tikslas yra, kad miestiečiams, kurie gyvena tankiai apgyvendintose zonose, trijų minučių atstumu būtų pasiekiamas skveras arba vieša erdvė, užtikrinti, kad visi vilniečiai netoli savo namų turėtų gražią, patogią, viešą, daugeliu atveju žalią erdvę", - sakė sostinės meras.

R. Šimašiaus teigimu, projektai būtų pradėti įgyvendinti jau šį rudenį, jų realizavimui šių metų savivaldybės biudžete numatytos lėšos - 0,5 mln. eurų, nors, kaip rodo preliminarūs skaičiavimai, projektų sumos yra kur kas didesnės. Dalis projektų, pasak mero, bus realizuoti keliais etapais ar privačių rėmėjų lėšomis. Savivaldybė vienam skverui vidutiniškai numačiusi apie 50 tūkst. eurų.

"Mūsų tikslas yra, kad šiemet darbai įvyktų ir kad žmonės galėtų pajusti, jog jų gyvenamoji aplinka pagerėjo", - neabejojo meras.