2009 m. sostinėje pastatytos penkios „molekulės“. Didžiausia, esanti prie Baltojo tilto, per trejus metus taip nusidėvėjo, jog atrodo, kad Vilnius Europos kultūros sostine buvo ne prieš trejus, o prieš trisdešimt metų. „Molekulės“ restauravime prasmės nemato nei Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) specialistai, nei sostinės valdžia.

Tvarkyti – tas pats, kas statyti iš naujo

Su DELFI pateiktomis „molekulės“ prie Baltojo tilto nuotraukomis susipažinęs VGTU Gelžbetoninių ir mūrinių konstrukcijų katedros docentas dr. Arnoldas Šneideris konstatavo, jog instaliacijos būklė tikrai prasta.

„Pažeistas apdailinis sluoksnis, drėgmė patenka į sandūras, prasidėjusi metalinių konstrukcinių elementų korozija“, - vardijo A. Šneideris.

Pasak jo, jei „molekulė“ stovės toliau, jos būklė jau greitai gali dar labiau suprastėti.

„Tolimesnė eksploatacija tik pablogins situaciją, ypač prasidėjus rudeninėms šalnoms ir žiemai, nes per šias pažaidas apdailinis sluoksnis bus ženkliai ardomas užšąlančio vandens“, - teigė VGTU specialistas.

Paklaustas, ar „molekulę“ verta restauruoti, mokslininkas nurodė, jog tai būtų tolygu jos perdarymui.

„Atstatyti apdailinį sluoksnį galima, bet tai bus praktiškai iš naujo perdaryti elementai. Finansiškai tai būtų naujo simbolio pastatymas“, - sakė A. Šneideris.

Nusprendė griauti paskutinį VEKS simbolį

Tačiau Vilniaus savivaldybė merkti pinigų į šio VEKS simbolio atnaujinimą nesiruošia.

„Šiuo metu objektas nėra avarinės būklės, nes pati metalinė konstrukcija laikosi tvarkingai. Tačiau pačios „molekulės“ dalys nebeatitinka eksploatavimo sąlygų: praradusios išvaizdą, suskilinėjusios, pažeistos. Kadangi „molekulės“ sudėtinės dalys prarado išvaizdą, per artimiausias dienas ją planuojame išardyti“, - DELFI sakė savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža.

Darbininkai ardymo darbų imsis jau ketvirtadienį.

Iš 150 tūkst. Lt liko tik litas

Penki VEKS simboliai 2009 m. Vilniui atsiėjo daugiau kaip 150 tūkst. litų. Didžiausia, 14 metrų aukščio instaliacija prie Baltojo tilto kainavo 91 tūkst. Lt. Likusios keturios „molekulės“, kurių aukštis siekia po 4 metrus, kainavo po 15,56 tūkst. Lt.

VEKS simboliai Vilniuje turėjo stovėti tik 2009 metais, tačiau užsibuvo jau daugiau kaip trejus metus. Tiesa, dabar jos vertos 30 tūkst. kartų mažiau, nei jų pastatymo dieną. Vilniaus savivaldybė DELFI informavo, jog kiekvienos į miesto balansą įtrauktos instaliacijos likutinė vertė šiuo metu yra po 1 litą. Iš viso – tik 5 Lt. Tiksliau – tik vienas litas. Mat likusios keturios „molekulės“ jau išardytos.