Į DELFI redakciją kreipėsi skaitytojas, pranešęs apie grupę žmonių, įsikūrusių netoli Prancūzijos ambasados. Pasidomėjus paaiškėjo, jog ši marga grupelė yra atvykėliai iš Rumunijos, kurie visai neplanavo atvykti į Lietuvą ar joje užsibūti.

Kelios vyresnio amžiaus moterys bei vyrai ir keli jauni, tvarkingai atrodantys jaunuoliai sunkiai galėjo paaiškinti, ką ir kodėl jie čia veikia. Vienintelis vyriškis, prisistatęs Nelu vardu šiaip ne taip anlgų ir gestų kalba papasakojo, į kokią nemalonią padėtį jie visi pateko.

„Išvykome dirbti į Latviją, bet darbo davęs turkas mus apgavo – po dviejų savaičių taip ir nesumokėjo pinigų, todėl nusprendėme išvykti namo. Bet be pinigų pagalbos galėjome prašyti tik ambasadoje, o ji čia, Vilniuje“, – pasakojo Nelu.

Rumunų darbininkų stovykla Vilniaus parkelyje

Jis tikino, kad už dieną darbo laukuose darbdavys buvo pažadėjęs mokėti po 16 dolerių kiekvienam.

„Nedaug, – pripažino rumunas, tačiau ir šių pinigų nei jis, nei kiti grupės nariai tikino negavę, – turėjome iš savų pinigų sumokėti po 50 dolerių už kelionę iš Latvijos į Vilnių“.

Tačiau sekmadienį atvykę į Lietuvą jie liko nemaloniai nustebę: Gaono gatvėje įsikūrusi Rumunijos ambasada buvo uždaryta. Bet net ir atvėrę duris Rumunijos diplomatai nedaug kuo tegalėjo padėti be nakvynės likusiems savo šalies piliečiams.

„Jie pateko į labai nemalonią padėtį – juos apgavo, paliko be pinigų. Mes jiems stengiamės padėti, kuo tik galime: kasdien maitiname, duodame vandens, perkame jiems autobuso bilietus į Rumuniją, penktadienį jie jau turėtų išvykti“, – sakė Rumunijos ambasados atstovė, kuri nesutiko atskleisti savo pavardės. Išties, nelaimėliai atrodė dėkingi ambasadai ir už tą pagalbą, kuri buvo suteikta.

„Taip, leido pasinaudoti tualetais, štai, davė vandens, – rodydamas į plastikinį butelį pasakojo Nelu, – tik štai nakvoti turime čia, parke, nes jie neturi vietos“.