Baudžiamoji byla, kurią tyrė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), buvo iškelta, kai paaiškėjo, jog pernai tuomečio Lazdijų pasienio rinktinės vado A.Žymančiaus vairuotojas A.Puniškis darbo metu į Varšuvą ir atgal vežiojo skandalingąją Renatą Smailytę ir Rusijos mafijos boso Anzorio Aksentjevo-Kikališvilio draugę Mariną Timofejevą.

Kai šis skandalas iškilo į viešumą, Lazdijų rinktinėje oficialūs dokumentai buvo sutvarkyti taip, kad atrodytų, jog pasienietis abi moteris į Varšuvą vežiojo ne darbo metu.

"Ekstrai" pavyko sužinoti, jog pati šios istorijos pradžia kvepėjo tarptautiniu šnipinėjimo skandalu. Lazdijų pasieniečių veikla pirmieji susidomėjo Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai. Jie įtarė, jog dažnai susitikdavę su kolegomis iš Baltarusijos kai kurie Lietuvos pasieniečiai galėjo perduoti mūsų valstybės paslaptis. Remiantis šiais įtarimais, buvo gautos teismo sankcijos ir pradėta klausytis minėtų pareigūnų telefono pokalbių. Tačiau po kiek laiko VSD visą tyrimą perdavė STT, o įtarimai dėl valstybės paslapčių išdavimo mįslingai dingo.