Lietuvos gėjų lygos (LGL) sumanyta informacinė akcija „Homoseksualūs darbuotojai turi teisę būti atviri ir saugūs“ nesulaukė nei Kauno, nei Vilniaus valdžios pritarimo. Abiejose miestuose taip ir nepasirodė troleibusai, išmarginti vaivorykštės spalvomis.

„Esame tolerantiški bet kokios lytinės orientacijos žmonėms, tačiau teikdami prioritetą tradicinei šeimai ir siekdami propaguoti šeimos vertybes, nepritariame viešam homoseksualistų idėjų demonstravimui Vilniaus mieste“, - pareiškė Vilniaus meras Juozas Imbrasas.

Lietuvos gėjų lygos prezidentas Vladimiras Simonko teigia, kad šios reklaminės akcijos žlugdymas – akivaizdus įstatymo pažeidimas. „Norėčiau paklausti mero, ar gėjai turi teisę iš viso važiuoti viešuoju transportu? O gal Vilniuje bus paleistas specialus troleibusas homoseksualistams?“ – interneto svetainėje Gay.lt piktinasi V.Simonko.

Homoseksualų interneto svetainėse teigiama, kad apie įvykius Lietuvoje jau pranešta Europos Parlamento gėjų ir lesbiečių teisių grupei, taip pat Tarptautinei gėjų ir lesbiečių asociacijai Briuselyje.

Internete taip pat pranešama apie jau kitą savaitę planuojama dar didesnį gėjų renginį: gegužės 16 – 26 dienomis pirmą kartą mūsų šalyje turėtų būti organizuojamos „Vaivorykštės dienos 2007“.

„Visame pasaulyje, kovojant su diskriminacija seksualinės orientacijos pagrindu, gegužės 17-oji yra pripažįstama kaip tarptautinė diena prieš homofobiją. Siekdama išreikšti savo solidarumą ir palaikymą kovoje prieš diskriminaciją, šiais metais ir Lietuva pirmą kartą prisideda prie pasaulinės akcijos. Visą savaitę Vilniuje bei Kaune vyks įvairūs renginiai, kuriais bus siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į homoseksualių žmonių diskriminacijos problemai“, - skelbiama LGL interneto svetainėje.

„Vaivorykštės dienų“ kulminacija turėtų tapti vieša akcija „Mes — už visas gyvenimo spalvas“, kurios metu Vilniaus Savivaldybės aikštėje ketinama ištiesti 30 metrų ilgio vaivorykštės vėliava. Visame pasaulyje ji yra homoseksualų simbolis.

Sostinės savivaldybėje rytoj bus svarstoma, ar išduoti leidimą organizuoti šią akciją.

Prieš tokius gėjų planus jau sukilo visuomeninės organizacijos, kai kurių bažnyčių atstovai, keli Seimo nariai. „Lietuvos žmonės, prisiimkim atsakomybę už savo žemę! Solidarizuokimės su lenkais, latviais, italais, prancūzais ir kitais šeimos gynėjais! Kaip ir 1991-ųjų sausio 13-ąją suremkim pečius šįkart ne prieš tankus, bet prieš sodomijos agresiją. Padėk Lietuvai išsivaduoti iš gėjų diktatūros!“, - kviečia nuo Katalikų Bažnyčios atskirtos Šv.Pijaus X kunigų brolijos kunigas Edmundas Naujokaitis. Jis teigia dalyvaująs Piliečių sąšaukoje "Už dorą ir tautą", kuri telkia nepritariančius "Vaivorykštės dienoms".

Dvi Seimo narės Darbo partijos frakcijos atstovės Etela Karpickienė ir Ramunė Visockytė kreipėsi į „Vaivorykštės dienų“ Vilniuje organizatorius ir paprašė jų „neprovokuoti didžiosios visuomenės dalies jausmų, įsitikinimų, gerbti jos tradicines moralines vertybes ir neprimesti daugumai savo miegamojo reikalų svarstymo“.