Penktadienį Civilinės saugos departamentas kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu, vykdydami ministro pirmininko pavedimą, pateikė Vyriausybei apibendrintą informaciją apie praėjusį šeštadienį siautusio viesulo padarytą žalą.

Preliminariais duomenimis, gamtos stichijos padaryti nuostoliai yra apie 1 mln. 293 tūkst. litų.

Praėjusį šeštadienį netikėta praūžusi audra iš dalies sutrikdė elektros energijos tiekimą Vilniaus, Kauno ir Alytaus regionuose.

Atsijungė beveik 700 transformatorinių, be elektros energijos laikinai buvo likę daugiau kaip 37 tūkstančiai vartotojų. Preliminariais duomenimis, "Lietuvos energijai" padaryta žala įvertinta apie 200 tūkst. litų.

Nemažai nuostolių dėl audros patyrė didžiausioms Lietuvos draudimo įmonės, apdraudusios gyventojų turtą bei automobilius. Daugiausia nelaimingų įvykių užfiksuota Vilniaus apskrityje.

Daugiausia pretenzijų dėl išmokų sulaukė rinkos lyderis "Lietuvos draudimas". Vien Trakų rajono Taučionių kaime, kur audra apgadino apie 20 sodybų, dvylika iš jų buvo apdraudusi ši bendrovė.

"Lietuvos draudimas" sulaukė 7 pranešimų apie krušos apgadintus pastatus bei turtą iš Šalčininkų rajono, du draudiminiai įvykiai užfiksuoti Ukmergėje, trys - Vilniaus rajone, tiek pat - pačioje sostinėje.

Antra pagal dydį šalies draudimo bendrovė "Drauda" sulaukė tik dviejų pranešimų apie audros padarytus nuostolius iš Vilniaus ir Alytaus rajonų.

Skaudžiausia nelaimė įvyko Šalčininkų rajono Pabarės kaime. Per viesulą ant vasarnamio nugriuvęs medis užmušė šio rajono gyventoją Henriką Baranovskį, o Benediktą Krupevičių sužalojo. Marijampolės mieste vėjo gūsio pakeltas batutas sužeidė tris vaikus.

Viesulo metu daugiausia nuostolių patyrė Vilniaus apskrities Trakų rajono Onuškio seniūnijos Taučionių kaimas. Vėjas plėšė gyvenamųjų namų bei ūkinių pastatų stogus, griovė ūkinius pastatus, vertė medžius ir elektros stulpus.

Per audrą dėl žaibo sukeltų gaisrų užsidegė pavieniai medžiai, elektros skydinės, įvadai, kai kurios gyvenvietės liko be elektros. Dėl didelės liūties buvo užpilti gyventojų rūsiai.

Meteorologų teigimu, Lietuvoje siautusi audra kilo dėl įsiveržusių iš pietvakarių šilto ir labai drėgno oro srautų, suformavusių audringus debesis.